Studiu: Aplicaţiile mobile sunt o alternativă fezabilă pentru detectarea precoce a fibrilaţiei atriale

Studiu: Aplicaţiile mobile sunt o alternativă fezabilă pentru detectarea precoce a fibrilaţiei atriale

Un nou studiu prezentat la congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie arată că folosirea dispozitivelor mobile pentru sănătate (mHealth) poate ajuta la detectarea timpurie a fibrilaţiei atriale.

Fibrilarea atrială este o afecţiune a ritmului cardiac care determină o frecvenţă cardiacă neregulată şi, uneori, anormal de rapidă. În fibrilaţia atrială, camerele superioare ale inimii (atriile) se contractă aleatoriu şi uneori atât de repede încât muşchiul cardiac nu se poate relaxa corect între contracţii. Aceasta reduce eficienţa şi performanţa inimii, dar duce şi la un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă perturbare a ritmului cardiac, afectând aproximativ un milion de oameni din Marea Britanie. Persoanele cu fibrilaţie atrială au un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral, sau de insuficienţă cardiacă şi demenţă.

În prezent, detectarea scăzută din cauza lipsei simptomelor vizibile creează probleme majore pentru pacienţii suspecţi de fibrilaţie atrială.

Dispozitivele "mHealth", cum ar fi brăţările de fitness, ceasurile inteligente şi telefoanele mobile, pot ajuta la detectarea precoce a fibrilaţiei atriale şi gestionarea îmbunătăţită a acesteia prin utilizarea tehnologiei fotopletismografiei, scrie sciencedaily.com. 

Fotopletismografia este o tehnică optică simplă ce presupune costuri reduse şi care poate fi folosită pentru a detecta modificările de volum sanguin în stratul microvascular al ţesutului.

Cercetătorii, conduşi de profesorul Guo de la Spitalul General din Beijing, şi profesorul Gregory Lip, conducător al Centrului pentru ştiinţe cardiovasculare de la Universitatea din Liverpool, au urmărit să determine fezabilitatea screeningului fibrilaţiei atriale printr-un studiu în care au folosit dispozitive inteligente dotate cu tehnologia de fotopletismografie, asociată cu îngrijirea medicală a bolii.

În cadrul studiului, screeningul fibrilaţiei atriale AF a fost efectuat cu ajutorul ceasurilor inteligente puse la dispoziţia participanţilor în vârstă de peste 18 ani din China, timp de aproximativ şapte luni, între 26 octombrie 2018 - 20 mai 2019.

Pe parcursul studiului, 187.912 participanţi au folosit dispozitive inteligente pentru a-şi monitoriza ritmul pulsului. În acest timp, 424 dintre indivizi au primit o notificare de "suspect de fibrilaţie atrială”. Dintre aceştia 227 (87%) au fost confirmaţi că având fibrliaţie atrială de către medici prin folosirea unor alte metode clinice. Aceşti pacienţi au primit terapie cu anticoagulante.

Pe baza studiului actual, monitorizarea continuă la domiciliu cu tehnologie de fotopletismografie bazată pe dispozitive inteligente ar putea fi o abordare fezabilă şi rentabilă pentru screeningul fibrilaţiei atriale, iar aproximativ 80% dintre pacienţii cu risc ridicat au fost trataţi cu succes. Acest lucru ar ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral şi a altor complicaţii asociate fibrilaţiei atriale, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt