Bărbaţii cu mutaţii BRCA au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de prostată, arată un studiu realizat în Marea Britanie si prezentat recent în publicaţia ”European Urology”.
Aceste mutaţii au fost asociate cu o creştere de două, până la şase ori mai mare a riscului de PC, dar majoritatea estimărilor s-au bazat pe studii retrospective.
În cadrul cercetării, autorii au analizat 376 de bărbaţi purtători ai mutaţiei BRCA1 şi 447 de purtători BRCA2 trataţi în Marea britanie şi Irlanda pentru o perioadă medie de 5,9 şi respectiv 5,3 ani.
În timpul urmăririi 16 purtători BRCA1 şi 26 purtători BRCA2 au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată. Rata standardizată de incidenţă a fost de 4,45 pentru cei cu BRCA2, cu un risc absolut de cancer de prostată de 27% la vârsta de 75 de ani şi 60% la vârsta de 85. Rata standardizată de incidenţă totală a purtătorilor BRCA1 a fost de 2,35 şi de 3,57 pentru cei cu vârsta sub 65 de ani.
Pentru purtătorii BRCA1, un istoric familial al cancerului de prostată a fost ascociat cu un risc semnificativ mai ridicat, în timp ce mutaţiile din regiunea clusterului cancerului ovarian (OCCR) ale genei au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer de prostată , în comparaţie cu mutaţiile din afara OCCR.
De asemenea, BRCA2 a fost asociată mai puternic cu cancerul cu un scor Gleason de cel puţin 7, în comparaţie cu cancerul cu scor Gleason 6 sau mai scăzut.
Purtătorii BRCA2 au avut un risc semnificativ mai crescut de deces din cauza cancerului de prostată (rata standardizată de mortalitate 3,85), în timp ce mutaţiile BRCA1 nu au fost asociate semnificativ cu mortalitatea legată de cancerul de prostată.
”Rezultatele subliniază rapoartele anterioare din studii retrospective asupra unei asocieri puternice între mutaţiile BRCA2 şi riscul de cancerul de prostată şi susţin o asociere similară dar mai slabă pentru mutaţiile din gena BRCA1, în particular la vârste mai mici”, a explicat autorul cercetării Tommy Nyberg de la University of Cambridge, UK, citat de Reuters.