Rezultatele unui studiu pe termen lung asupra a mai mult de 36.000 de bărbaţi japonezi au sugerat o asociere între consumul de ciuperci şi un risc mai scăzut de cancer de prostată. Descoperirile au fost publicate în ”International Journal of Cancer”.
Cancerul de prostată începe când celulele din glanda prostată încep să crească necontrolat. Este una din cele mai comune forme de cancer ce afectează bărbaţii, cu peste 1,2 milioane de noi cazuri diagnosticate în toată lumea în 2018, riscul crescând odată cu vârsta. Prostata este o mică glandă în formă de alună pe care o au doar bărbaţii.
Ciupercile sunt consumate la scară largă în Asia, atât pentru valorile nutriţionale, cât şi pentru proprietăţile medicale.
”Studiile au arătat că ciupercile au potenţialul de a preveni cancerul de prostată. Oricum, relaţia dintre consumul de ciuperci şi cancerul de prostată în cazul oamenilor nu a mai fost investigată. Acesta este primul studiu ce indică potenţialul ciupercilor de a preveni cancerul de prostată la un nivel de populaţie. Chiar dacă studiul sugerează că mâncatul regulat al ciupercilor ar putea reduce riscul cancerului de prostată, de asemenea consumul unei diete sănătoase şi echilibrate este mult mai important decât umplerea coşului de cumpărături cu ciuperci”, a spus Shu Zhang, profesor asistent de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Tohoku, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au monitorizat două grupuri ce constau într-un total de 36.499 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 79 de ani din Miyagi şi Ohsaki, Japonia. Durata de urmărire pentru grupul din Miyagi s-a extins de la 1 iunie 1990 la 31 decembrie 2014 (24,5 ani), în timp ce durata de urmărire pentru grupul din Ohsaki s-a extins de la 1 ianuarie 1995 la 31 martie 2008 (13,25 ani). Bărbaţii au fost rugaţi să completeze un chestionar legat de alegerile stilului de viaţă, cum ar fi consumul ciupercilor şi al altor alimente, activitatea fizică, obiceiurile de fumat şi de consum de alcool, cât şi legat de educaţia lor şi istoricul familial şi medical.
Urmărirea pe termen lung a participanţilor a indicat că mâncatul regulat de ciuperci reduce riscul de cancer de prostată la bărbaţi şi a fost în special semnificativ pentru bărbaţii cu vârsta de peste 50 ani şi pentru cei a căror dietă a constat în mare parte din carne şi produse lactate, cu un consum limitat de fructe şi legume.
Analiza statistică a datelor a indicat că mâncatul regulat de ciuperci a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer de prostată, indiferent de cât de multe fructe şi legume, sau carne şi produse lactate au fost consumate.
Dintre participanţi, 3,3% au dezvoltat cancer de prostată în timpul perioadei de urmărire.
Participanţii ce au consumat ciuperci odată sau de două ori pe săptămână au avut un risc cu 8% mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată, în comparaţie cu cei care mâncau ciuperci mai rar de odată pe săptămână, în timp ce bărbaţii ce au consumat de trei sau mai multe ori pe săptămână au avut un risc cu 17% mai scăzut, în comparaţie cu cei care mâncau mai rar de odată pe săptămână.
Conform lui Zhang, ”ciupercile sunt o sursă bună de vitamine, minerale şi antioxidanţi, în special L-ergothioneine”, ce ajută împotriva stresului oxidativ, un dezechilibru celular ce rezultă din alegeri proaste legate de dietă şi stilul de viaţă şi din expunerea la toxine din mediu, ceea ce poate duce la inflamaţie cronică, responsabilă de boli cronice, cum ar fi cancerul.
”Având în vedere că un american consumă în medie mai puţin de 5 grame de ciuperci zilnic, adică mai puţin decât cantitatea consumată de participanţii din studiu (7,6 g/zi), chiar şi o mică creştere a consumului de ciuperci ar putea oferi posibile beneficii asupra sănătăţii”, a spus Zhang.