Adăugarea de fluor în apa consumată de gravide ar putea împiedica apariţia cariilor dentare la nou-născuţi, dar creşte riscul scăderii IQ-ului copiilor de sex masculin, potrivit unui studiu canadian care constată existenţa unor dezavantaje semnificative în urma unui consum îndelungat.
Studiul, publicat în JAMA Pediatrics, a analizat consumul de fluor de la femeile însărcinate şi efectul asupra bebeluşilor lor cu vârsta de 3 sau 4 ani şi nu a avut ca scop să analizeze dacă apa fluorată sau obţinerea mineralului din alte surse după naştere suprimă inteligenţa la copii.
Efectul de scădere a IQ-ului a fost clar pentru băieţi, în timp ce fetele au înregistrat o creştere care nu a fost însă semnificativă statistic, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut datora întâmplării. Diferenţa de gen poate reflecta faptul că dezvoltarea creierului este diferită la femei şi bărbaţi, se mai arată în concluziile cercetării.
Pentru o mamă care trăieşte într-o comunitate care adaugă în mod constant fluor în apa de băut, scăderea IQ-ului, doar în cazul băieţilor a fost de 1,5 puncte sau 2,3 puncte, în funcţie de modul în care a fost măsurată expunerea la fluor.
"Vorbim despre făt şi nu există absolut niciun beneficiu obţinut pentru făt în urma consumului de fluor. Dacă există ceva, există un potenţial de risc şi trebuie luată în considerare ipoteza că fluorul este un factor toxic pentru dezvoltarea neuronală” a declarat pentru Reuters autorul studiului Christine Till de la Universitatea York din Toronto.
Fluorura protejează împotriva cariilor numai atunci când este aplicată direct pe smalţul dinţilor, astfel încât nu există niciun beneficiu pentru un copil la apariţia dinţilor.
Adăugarea de fluor în apă potabilă pentru a promova sănătatea stomatologică a fost introdusă în sistemul de apă potabilă municipală încă din anii '50. Aproximativ două treimi dintre persoanele din SUA au acum apă de la robinet, fluorizată, potrivit Centrului Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. În SUA, pe lângă apă fluorizată, mineralul se găseşte în ceai, carne prelucrată, sardine, struguri şi stafide.
Mineralul este adăugat şi la pasta de dinţi, pe care majoritatea oamenilor o scuipă după utilizare, dar copiii înghit adesea. Etichetarea băuturilor pentru fluor este necesară în Canada, dar nu şi în SUA şi în alte ţări.
Alte studii au sugerat, de asemenea, că fluorul prezintă riscul de reducere a IQ-ului. Cercetări realizate în Mexic şi publicate în 2017 au constatat că consumul de fluor a produs un nivel mai mic de IQ la vârsta de 4 ani şi la copiii mai mari cu vârsta între 6 şi 12.
Studiul canadian, care a implicat 100 de femei şi copiii lor din 6 oraşe majore, a fost o încercare de a clarifica problema, iar declinul IQ-ului este comparabil cu ceea ce au arătat alte teste.