Studiu: Expunerea profesională la pesticide poate creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

Studiu: Expunerea profesională la pesticide poate creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

Expunerea la niveluri ridicate de pesticide, la locul de muncă, ar putea creşte riscul de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu de lungă durată realizat în Hawaii.

Muncitorii din agricultură trebuie să poarte echipament individual de protecţie şi, chiar şi după ce se retrag la pensie, ar trebui să-şi continue monitorizarea sănătăţii pentru complicaţii cardiovasculare, au spus autorii cercetării într-un raport publicat în "American Heart Association".

"Pesticidele au o perioadă de înjumătăţire lungă şi există în organism pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât efectele secundare pot apărea chiar şi 10-20 de ani mai târziu", a declarat autorul principal Zara Berg de la Colegiul Comunitar Fort Peck din Peck, Montana, SUA, citat de Reuters.

Pentru analiză, echipa de cercetători a folosit date din programul "Kuakini Honolulu Heart", înfiinţat în 1965, pentru a studia bolile de inimă la bărbaţi de vârstă mijlocie de origine americano-japoneză care trăiesc pe insula Oahu. Participanţii s-au născut între 1900 şi 1919 în Japonia sau Hawaii şi au avut vârste cuprinse între 45 şi 68 de ani la începutul studiului. Datele au fost actualizate până în 1999, ceea ce a dus la o perioadă de până la 34 de ani de monitorizare a participanţilor supravieţuitori.

Din totalitatea participanţilor, cercetătorii s-au concentrat pe 7.557 de bărbaţi care au furnizat informaţii despre istoricul lor de muncă şi nu au avut boli de inimă la începutul perioadei de studiu.

Pentru a măsura expunerile la pesticide, echipa de cercetare a utilizat scala de expunere a Administraţiei de Sănătate în Siguranţa Muncii, care estimează cantităţile tipice de pesticide întâlnite pe parcursul unei zile de muncă de opt ore şi 40 de ore de muncă, vârsta şi anii lucraţi în acea industrie, în special pentru muncitori din fabrici şi agricultură.

Echipa lui Berg a analizat apoi înregistrările medicale pentru a evalua cine a dezvoltat boli cardiovasculare, adică boala coronariană sau un incident cerebrovascular.

Doar 451 de bărbaţi au avut o expunere ridicată la pesticide şi 410 de bărbaţi au avut o expunere moderată scăzută, în timp ce restul nu au avut.

După ajustarea pentru alţi factori de risc cardiovascular, cum ar fi vârsta, greutatea, activitatea fizică, alcoolul şi fumatul, cercetătorii au descoperit că bărbaţii cu expunere ridicată la pesticide au avut riscuri mai mari cu 42% de a dezvolta boli cardiovasculare în primii 10 ani de urmărire decât cei fără expunere la pesticide.

Expunerea ridicată în perioada de vârstă mijlocie a dus la dezvoltarea unei boli cardiovasculare mai devreme. Pesticidele pot afecta, de asemenea, colesterolul şi concentraţia de metale grele din organism, se mai arată în concluziile cercetării.

Boala cardiacă nu a fost asociată cu un nivel scăzut sau moderat de expunere la pesticide, iar legătura cu expunerea ridicată nu a fost observată pe un termen mai lung de până la 34 de ani.

viewscnt