Femeile care au hipertensiune gestaţională sau preeclampsie în sarcină vor avea, în jurul vârstei de 60 de ani, un risc cardiovascular mai mare decât femeile fără un astfel de istoric, atestă cercetările publicate în "Journal of the American College of Cardiology".
"Cercetările din ultimul deceniu au arătat că există factori de risc specific femeilor pentru boli cardiovasculare. Dar până au existat încă unele lacune semnificative în înţelegerea acestor riscuri, şi nu era clar dacă riscul crescut persistă pe termen lung după o sarcină hipertensivă", a declarat autorul principal al studiului dr. Michael C. Honigberg, conducătorul Diviziei de Cardiologie a Spitalului General din Massachusetts, citat de sciencedaily.com.
Studiul a analizat, timp de şapte ani datele provenind de la mai mult de 220.000 de femei care au fost recrutate între 2006 şi 2010 de "UK Biobank", un mare grup de cercetare din Regatul Unit, iar în urma studiului cercetătorii au făcut trei descoperiri semnificative.
În primul rând, femeile cu antecedente de sarcină hipertensivă au avut artere mai rigide şi de două până la cinci ori o rată a hipertensiunii cronice mai crescute, mai târziu în viaţă comparativ cu participantele din grupul de control.
În al doilea rând, au avut mai multe şanse să dezvolte, în timp, afecţiuni cardiovasculare, inclusiv boala coronariană, insuficienţă cardiacă şi două tipuri de boli cardiace valvulare - stenoză aortică şi regurgitare mitrală, care nu au fost asociate anterior cu hipertensiv sarcinii.
În al treilea rând, studiul a descoperit că între jumătate şi o treime din riscul de boală coronariană şi insuficienţă cardiacă a fost determinat de hipertensiunea arterială cronică, ceea ce, "presupune că tratarea tensiunii arteriale mari poate fi deosebit de importantă la acestă categorie de pacienţi", se mai artă în concluziile cercetării.