O descoperire promiţătoare: tumori 3D care se dezintegrează în câteva zile datorită acţiunii unui bine-cunoscut omega-3 (DHA, care se găseşte în principal la peşti) a fost anunţată de Universitatea din Louvain.
Aşa-numiţii „acizi graşi buni” sunt esenţiali pentru sănătatea umană şi dintre aceştia DHA este crucial pentru funcţionarea creierului şi reglarea fenomenelor inflamatorii. Pe lângă aceste virtuţi, DHA este, de asemenea, asociat cu o reducere a incidenţei cancerului. Cum funcţionează este subiectul unei descoperiri majore a cercetătorilor de la Universitatea din Louvain (Université Catholique de Louvain), care tocmai au elucidat mecanismul biochimic care permite DHA şi alţi acizi graşi înrudiţi să încetinească dezvoltarea tumorilor.
În 2016, echipa lui Olivier Feron, specializată în oncologie, a descoperit că celulele dintr-un microambient acid (acidoză) din cadrul tumorilor înlocuiesc glucoza cu lipidele ca sursă de energie pentru a se multiplica. În colaborare cu Cyril Corbet de la Universitatea din Louvain, prof. Feron a demonstrat în 2020 că aceleaşi celule sunt cele mai agresive şi dobândesc capacitatea de a părăsi tumora originală pentru a genera metastaze. Între timp, Yvan Larondelle, profesor la Facultatea de Bioinginerie a Universităţii, a cărui echipă dezvoltă surse de lipide dietetice îmbunătăţite, i-a propus prof. Feron să îşi combine abilităţile într-un proiect de cercetare, condus de doctorandul Emeline Dierge, pentru a evalua comportamentul celulele tumorale în prezenţa diferiţilor acizi graşi.
Astfel, echipa a identificat rapid că aceste celule tumorale au răspuns în moduri diametral opuse, în funcţie de acidul gras pe care l-au absorbit. În câteva săptămâni, rezultatele au fost atât impresionante şi surprinzătoare. Flămânde de acizi graşi, celulele tumorale se înghesuie pe DHA, dar nu pot să-l stocheze corect şi se otrăvesc literalmente. Rezultatul? Mor.
„Am descoperit curând că anumiţi acizi graşi au stimulat celulele tumorale în timp ce alţii le-au ucis”, au explicat cercetătorii. DHA îi otrăveşte literalmente.
Otrava acţionează asupra celulelor tumorale printr-un fenomen numit feroptoză, un tip de moarte celulară legată de peroxidarea anumitor acizi graşi. Cu cât este mai mare cantitatea de acizi graşi nesaturaţi din celulă, cu atât este mai mare riscul oxidării lor. În prezenţa unei cantităţi mari de DHA, celula tumorală este copleşită şi nu poate stoca DHA, care se oxidează şi duce la moartea celulelor. Prin utilizarea unui inhibitor al metabolismului lipidic care previne formarea picăturilor lipidice, cercetătorii au putut observa că acest fenomen este amplificat în continuare, ceea ce confirmă mecanismul identificat şi deschide uşa posibilităţilor combinate de tratament.
Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit un sistem de cultură de celule tumorale 3D, numit sferoizi. În prezenţa DHA, sferoizii cresc mai întâi şi apoi implodează. Echipa a administrat, de asemenea, o dietă îmbogăţită cu DHA şoarecilor cu tumori. Rezultatul: dezvoltarea tumorii a fost semnificativ încetinită în comparaţie cu cea la şoareci pe o dietă convenţională.
Acest studiu arată valoarea DHA în combaterea cancerului. ,,Este recomandat să consumăm cel puţin 250 mg de DHA pe zi în cazul adulţilor. Dar studiile arată că dieta noastră oferă în medie doar 50 până la 100 mg pe zi. Aceasta este cu mult sub aportul minim recomandat" au afirmat cercetătorii Universităţii din Louvain.