Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu agonişti ai receptorului GLP-1 au un risc mai scăzut de a dezvolta forme de cancer asociate obezităţii decât cei cărora li se administrează insulină, arată un studiu publicat vineri în JAMA Network Open, citat de Reuters.
Agoniştii receptorului GLP-1 sunt o clasă de medicamente disponibile pe piaţă de aproape 20 de ani.
Noua generaţie a acestor tratamente include medicamente precum Ozempic (semaglutidă), deţinut de grupul danez Novo Nordisk, şi Mounjaro (tirzepatidă), al grupului american Eli Lilly. Aceste medicamente sunt considerate mult mai eficace pentru controlul glicemiei şi reducerea greutăţii.
Primul medicament din această nouă generaţie autorizat pentru punere pe piaţă a fost Ozempic, în 2017.
În noul studiu, cercetătorii au examinat registrele medicale pentru 1,6 milioane de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 care nu au avut cancere asociat obezităţii, precum cancerul vezicii biliare şi cancer renal.
Datele medicale cuprind perioada martie 2005 - noiembrie 2018. Printre pacienţi, unii au luat agonişti ai receptorului GLP-1, alţii insulină sau metformină.
Studiul nu precizează exact ce medicamente cu agonişti ai receptorului GLP-1, însă doar Ozempic a fost autorizat în perioada de urmărire, ceea ce sugerează că ar fi vorba de acest medicament.
Rezultatele cercetării arată că pacienţii trataţi cu agonişti ai receptorului GLP-1 au înregistrat o reducere semnificativă de dezvoltare de cancere asociate obezităţii în comparaţie cu pacienţii care au primit alte tratamente.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele oferă dovezi preliminare ale beneficiilor potenţiale ale agoniştilor receptorului GLP-1 în prevenirea cancerului la populaţia cu risc ridicat.
Totuşi, este nevoie de studii suplimentare pentru a identifica efectele administrării pe termen mai lung a acestor noi medicamente asupra riscului de a dezvolta cancer.