Studiu: Persoanele cu sindromul Down au riscuri mai mari de a dezvolta demenţă

Studiu: Persoanele cu sindromul Down au riscuri mai mari de a dezvolta demenţă

Persoanele cu sindromul Down au riscuri semnificativ mai mari de a dezvolta demenţă decât populaţia generală, arată un nou studiu care a analizat datele agenţiei Medicaid din Statele Unite.

Până acum, cercetările privind pacienţii cu sindrumul Down au luat în calcul eşantioane reduse, care indicau o posibilă asociere între sindromul Down şi riscul de demenţă.

Însă datele furnizate de agenţia Medicaid pentru statul Wisconsin cuprind o populaţie mult mai mare de pacienţi şi au oferit rezultate similare.

“Rezultatele nostre bazate pe datele Medicaid Wisconsin, ce includ o populaţie întreagă de persoane cu sindrum Down, au fost similare cu cele obţinute în urma unor mici studii clinice, dar nu ne aşteptam să vedem rate atât de mari”, a declarat dr. Eric Rubenstein de la Universitatea Wisconsin-Madison pentru Reuters.

Studiul, prezentat recent în publicaţia JAMA Neurology, a folosit date privind aproape 3.000 de pacienţi cu sindromul Down din statul Wisconsin care au solicitat rambursări din partea Medicaid.

Medicaid este un program guvernamental american care acoperă o parte din cheltuielile medicale ale pacienţilor cu venituri reduse.

Dintre persoanele analizate, 938 aveau vârsta de cel puţin 55 de ani, iar 52,2% dintre aceşti pacienţi aveau solicitări legate de demenţă – ceea ce înseamnă o incidenţă de 102 cazuri la 1.000 persoane-ani.

Pentru pacienţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 54 de ani, incidenţa a fost de 49 de cazuri la 1.000 persoane-ani.

Spre comparaţie, prevalenţa demenţei în populaţia generală este estimată la 4,9-8 cazuri la 100.000 de persoane în grupa de vârstă 40-44 ani, 24,3-77 la 100.000 persoane în grupa 45-49 ani şi 78-98,1 la 100.000 în grupa 55-64 ani.

Probabilitatea unei solicitări legate de demenţă în perioada de observare de 11 ani a pacienţilor cu sindrum Down a fost de  40% pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 54 de ani şi de 67% pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani la începutul perioadei de observare.

“Medicii trebuie să îi monitorizeze cu atenţie pe pacienţi pentru semnele timpurii de declin cognitiv şi să comunice cu pacienţii şi îngrijitorii despre perspectivele legate de sănătate în restul vieţii”, a precizat dr. Eric Rubenstein.

viewscnt