Reducerea poluării aerului aduce rapid, în doar câteva săprtămâni, beneficii semnificative asupra sănătăţii publice, iar economiile obţinute ca urmare a scăderii numărului de decese şi de îmbolnăviri depăşeşsc cu mult costurile, sugerează un nou studiu realizat în Statele Unite.
Autorii cercetării au analizat date existente privind asocierea dintre numărul de decese şi de îmbolnăviri şi gradul de poluare al aerului.
Cele mai importante îmbunătăţiri în materie de sănătate s-au observat în zonele afectate de un nivel înalt de poluare a aerului, care au redus într-o perioadă scurtă gradul de poluare.
Totuşi, chiar şi în regiunile unde s-a înregistrat o scădere modestă a gradului de poluare, cercetătorii au observat o îmbunătăţire a sănătăţii, arată studiul prezentat recent în Annals of the American Thoracic Society.
“Poluarea aerului reprezintă un factor major de risc pentru sănătate în toate organele corpului nostru şi toată lumea trebuie să fie conştientă că poluarea are consecinţe reale”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Dean Schraufnagel de la Universitatea Illinois din Chicago, citat de Reuters.
“În acelaşi timp, poluarea aerului este un risc ce poate fi evitat. Reducerea poluării poate genera câştiguri rapide şi substanţiale în materie de sănătate”, a completat cercetătorul.
Echipa de cercetare a studiat acele zone în care s-a înregistrat, la un anumit moment, o reducere rapidă a poluării aerului, un exemplu fiind oraşele în care s-au organizat Jocurile Olimpice şi unde s-au impus restricţii de poluare în perioada evenimentului sportiv.
Astfel, cercetătorii au descoperit că simptome ale unor probleme respiratorii, precum tuse, durere în gât, flegmă şi dificultăţi de respiraţie, s-au redus sensibil în oraşele în care s-au organizat Jocurile Olimpice în 1996 (Atlanta) şi 2008 (Beijing), dar şi după închiderea unui mare combinat siderurgic.
Mai mult, cercetătorii au constatat o scădere a numărului de copii absenţi de la şcoală din motive medicale sau ajunşi la unităţi de primire urgenţe cu astm.
Medicii au înregistrat, în perioadele menţionate, mai puţine internări în spitale, mai puţine consultaţii, mai puţine decese premature, infarcturi miocardice şi decese comparativ cu perioadele în care poluarea aerului era la niveluri mai înalte.
Studiul mai arată că o altă îmbunătăţire semnificativă a sănătăţii s-a înregistrat şi în statele în care s-a interzis fumatul în locuri publice, menţionând cazul Irlandei, care a luat o astfel de măsură în 2004.
De asemenea, reducerea poluării din locuinţe – prin trecerea la combustibili mai puţin poluanţi, îmbunătăţirea sistemelor de încălzire şi instalarea de filtre de aer – aduce beneficii asupra sănătăţii oamenilor.