Studiu: Riscul de hipertensiune este mai crescut în cazul donatorilor de rinichi

Studiu: Riscul de hipertensiune este mai crescut în cazul donatorilor de rinichi

Donatorii de rinichi au un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială, conform studiului WHOLE-Donor. Rezultatele au fost publicate în ”Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

Donarea rinichilor în viaţă a fost legată de un risc crescut de boală renală în stadiu final, cauzată în special de hipertensiune. Modul prin care se dezvoltă şi progresează această boală în cazul donatorilor de rinichi în viaţă, în comparaţie cu non-donatorii, nu este însă clarificat.

Cercetătorii, conduşi de dr. Dorry Siegev de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland, au examinat riscul pe termen lung de hipertensiune, cât şi asocierea dintre hipertensiunea incidentă şi rata estimată a filtrării glomerulare la 1.295 de donatori de rinichi în viaţă şi la 8.233 de non-donatori sănătoşi.

Datele au fost extrase din studiile "Artherosclerosis Risk in Communities" (ARIC) şi "Coronary Artery Risk Development in Young Adults" (CARDIA).

După o perioadă de 15 ani de urmărire, 8% din caucazienii non-donatori şi 9% din non-donatorii afro-americani au dezvoltat hipertensiune, în comparaţie cu 23% din donatorii de rinichi caucazieni şi 42% din donatorii afro-americani, conform cercetătorilor.

Donarea rinichilor a fost asociată cu un risc mai mare cu 19% de hipertensiune, indiferent de rasă.

Rasa afro-americană a fost asociată cu un risc cu 27% mai ridicat de hipertensiune, în comparaţie cu rasa caucaziană, dar impactul donării asupra dezvoltării hipertensiunii a fost acelaşi pentru ambele grupuri.

În timp, rata estimată a filtrării glomerulare a scăzut printre non-donatori, indiferent de rasă, iar acest declin a fost mai pronunţat pentru indivizii ce au dezvoltat hipertensiune. În contrast, rata estimată a filtrării glomerulare a crescut în timp printre donatorii de rinichi, indiferent de rasă, dar s-a plafonat odată cu dezvoltarea hipertensiunii atât pentru donatorii afro-americani, cât şi pentru cei caucazieni.

”Această cercetare contribuie la înţelegerea fiziologiei rinichilor după donarea unui rinichi. Sunt necesare lucrări ulterioare pentru a identifica oportunităţile şi cele mai bune practici pentru prevenirea, recunoaşterea şi controlarea hipertensiunii la donatorii de rinichi în viaţă. De asemenea, descoperirile au potenţialul de a schimba percepţia publică şi media asupra siguranţei donării de rinichi în timpul vieţii, în special atunci când ar fi cuplate cu rapoarte anterioare ce deja indică un risc crescut de boală renală în stadiu final pentru donatorii în viaţă”, au explicat cercetătorii, citaţi de Reuters.

viewscnt