Serotonina şi medicamentele care vizează serotonina, cum ar fi antidepresivele, pot avea un efect major asupra microbiotei intestinale, care cuprinde circa 100 de trilioane de bacterii şi alţi microbi ce trăiesc în intestinele corpului uman, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles pe animale de laborator.
Serotonina - un neurotransmiţător sau un mesager chimic care trimite mesaje printre celule - îndeplineşte multe funcţii în corpul uman, inclusiv joacă un rol în emoţii şi fericire. Se estimează că 90% din serotonină este produsă în intestin şi influenţează imunitatea acestuia.
Cercetătorii au identificat o bacterie intestinală specifică care poate detecta şi transporta serotonina în celulele bacteriene. Când şoareciilor li s-a administrat antidepresivul fluoxetină sau Prozac, biologii au descoperit că aceasta a redus transportul serotoninei în celule. Această bacterie, despre care se ştie puţin, se numeşte Turicibacter sanguinis.
"Lucrările noastre anterioare au arătat că anumite bacterii intestinale ajută intestinul să producă serotonină. În acest studiu, am fost interesaţi să aflăm de ce ar putea face acest lucru”, a declarat autorul principal al studiului Elaine Hsiao, profesor asistent de biologie, fiziologie şi microbiologie la UCLA, citat de sciencedaily.com.
Anterior cercetătorii descoperiseră că în cazul şoareciilor, un amestec specific de bacterii, format în principal din Turicibacter sanguinis şi Clostridia, produce molecule care semnalează celulele intestinale pentru a creşte producţia de serotonină. Când echipa lui Hsiao a crescut şoareci fără aceste bacterii, mai mult de 50% din serotonina lor intestinală lipsea. Cercetătorii au adăugat apoi amestecul de bacterii format din Turicibacter şi Clostridia, iar serotonina lor a crescut la un nivel normal.
În acest nou studiu, cercetătorii au adăugat serotonină în apă de băut a unora de şoareci şi i-au crescut pe alţii cu o mutaţie (creată prin modificarea unei gene specifice a transportatorului de serotonină) care a mărit nivelurile de serotonină în intestine. După ce au studiat microbiota şoarecilor, cercetătorii au descoperit că bacteriile Turicibacter şi Clostridia au crescut semnificativ atunci când a existat mai multă serotonină în intestin.
În continuarea studiului cercetătorii au descoperit o proteină în mai multe specii de Turicibacter care are o oarecare asemănare structurală cu o proteină ce transportă serotonina la mamifere, iar ulterior când au crescut Turicibacter sanguinis în laborator, au descoperit că bacteria poate import serotonina în celule.
Într-un alt experiment, cercetătorii au adăugat antidepresivul fluoxetină, care blochează în mod normal transportorul de serotonină şi au descoperit că bacteria transporta semnificativ mai puţină serotonină.
Echipa a descoperit că expunerea Turicibacter sanguinis la serotonină sau fluoxetină a influenţat nivelul la care bacteria prosperă în tractul gastrointestinal. Astfel, în prezenţa serotoninei, bacteria a crescut la niveluri ridicate, dar atunci când a fost expusă la fluoxetină, bacteria nivelul acesteia a scăzut.
Noul studiu se aliniază unui număr tot mai mare de cercetări care atestă că antidepresivele pot modifica microbiota intestinală, iar în viitor cercetătorii vor să stabilească dacă interacţiunile microbiene cu antidepresive au consecinţe asupra sănătăţii şi bolilor.