Persoanele vaccinate au riscuri foarte scăzute să transmită virusul varicelo-zosterian (tulpina Oka), relevă un studiu sistematic realizat în SUA, care arată că transmiterea este posibilă doar dacă persoana vaccinată dezvoltă o erupţie cutanată.
Revizuirea "indică faptul că transmiterea virusului vaccinului de la beneficiarii sănătoşi ai vaccinului este foarte rară. Până în prezent, au fost raportate doar 13 cazuri din 11 persoane imunocompetente vaccinate, toate după primirea primei doze de vaccin contra varicelei, şi cel mai frecvent printre contactele casnice", a declarat pentru Reuters dr. Mona Marin, din Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Atlanta.
Transmiterea virusului vaccinului care a dus la varicela clinică a fost raportată doar de la beneficiarii vaccinului care au dezvoltat o erupţie cutanată după vaccinare, iar cazurile de varicelă cauzată de tulpinile de vaccin au fost de obicei uşoare, se mai arată în concluziile cercetării.
Datele despre transmiterea tulipinii virale Oka de la persoanele care au primit vaccinuri care conţin virusul varicelo-zosterian-viu, atenuat au fost analizate de cercetători pentru a descrie transmiterea virusului după statutul imunitar al pacientului, după tipul bolii transmise (varicelă sau herpesul zoster), dar şi severitatea bolii şi dacă transmiterea a fost confirmată de laborator.
În urma studiului în care au fost incluse 20 de articole pe acestă temă, cercetătorii au constatat că din totalul celor vaccinaţi doar 11 beneficiari imunocompetenţi de vaccin anti-varicelă au transmis virusul către 13 pacienţi.
În toate cazurile, persoana vaccinată a avut o erupţie cutanată: şase asemănătoare cu varicelă şi cinci cu herpesul zoster.Transmiterea a avut loc în cea mai mare parte prin contactele casnice.
În plus, transmiterea de la copiii vaccinaţi imunocompromisi s-a produs, de asemenea, numai dacă destinatarul a dezvoltat o erupţie cutanată în urmă vaccinării.
Cazurile secundare de varicelă cauzată de virusul Oka au fost uşoare.