Celulele canceroase din creier comunică cu celulele sănătoase într-un mod diferit decât s-a presupus anterior, arată concluziile unui studiu realizat în colaborare de cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, şi cei de la Universitatea din Heidelberg şi Das Deutsche Krebsforschungszentrum din Germania.
"Am fost surprinşi să aflăm că neuronii formează sinapsele cu celulele canceroase, deoarece până acum s-a crezut că aceştia se leagă doar de celulele sănătoase”, spune profesorul Hrvoje Miletic de la Departamentul de Biomedicină de la Universitatea din Bergen (UiB), citat de sciencedaily.com.
Rolul sinapselor este de a transmite semnale între celule, prin care acestea comunică pentru a-şi putea realiza sarcinile . Până în prezent, cercetătorii au considerat că numai celulele sănătoase formează astfel de sinapse pentru a comunica între ele.
Cercetătorii ştiau că celulele canceroase comunică cu neuronii sănătoşi, dar nu şi cum. Datorită experienţiei în neuroştiinţă a cercetătorilor de la Universitatea Heidelberg şi a modelelor de cancer la creier studiate la UiB, cercetătorii au putut stabili cum neuronii formează conexiuni sinaptice cu celulele canceroase, stimulând astfel creşterea cancerului.
"Noua perspectivă ne-a permis să deschidem un câmp complet nou pentru a înţelege cancerul cerebral malign şi cum să-l atacăm. Testarea controlată a medicamentelor antiepileptice este poate o posibilă nouă strategie”, mai spune Miletic.
În epilepsie, neuronii reacţionează excesiv, transmitând o mulţime de impulsuri electrice necontrolate. Noua cercetare arată că impulsurile de la neuroni sunt transmise celulelor canceroase prin sinapse şi transformate în celulele canceroase în semnale care stimulează creşterea.
Pacienţii cu tumori cerebrale au adesea epilepsie şi sunt trataţi periodic cu medicamente antiepileptice, dar renunţă la acestea după oprirea convulsiilor. În consecinţă, un viitor studiu controlat asupra medicamentelor antiepileptice ar putea arăta dacă au un efect terapeutic la pacienţii cu tumori cerebrale.
O mai bună înţelegere a modului în care se formează microtubulii şi sinapsele, dar şi a mecanismelor din spatele acestui lucru şi felul de mesaje trimise către celulele canceroase, vor putea arăta ce impact are acest lucru asupra dezvoltării şi tratamentului cancerului, se mai arată în concluziile cercetării.