Administrarea unui tratament cu medicamentele rifapentină şi moxifloxacină timp de 4 luni este la fel de eficientă precum regimul standard actual, de 6 luni, arată un studiu internaţional amplu, ale cărui rezultate au fost publicate recent în New England Journal of Medicine.
Studiul a inclus peste 2.500 de pacienţi cu tuberculoză din 13 ţări, toţi cu forme active de boală. Dintre aceştia, aproape 200 de pacienţi aveau coinfecţie cu HIV.
Participanţii la studiu au fost împărţiţi în mod aleatoriu într-un grup care a primit terapia standard actuală (6 luni folosind 4 antibiotice - izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă şi etambutol), un grup care a primit 4 luni rifapentină şi un al treilea grup care a primit 4 luni tratament cu rifapentină şi moxifloxacină.
Participanţii au fost urmăriţi 18 luni, primul obiectiv fiind supravieţuirea fără tuberculoză la un an după debutul studiului.
Rezultatele studiului arată că tratamentul timp de 4 luni cu rifapentină şi moxifloxacină are o rată de eficacitate la fel de bună ca terapia standard de 6 luni şi este sigur şi bine tolerat de către pacienţi.
"Un tratament cu o durată mai scurtă este mai uşor de finalizat de către pacienţi fără a sări peste doze şi este mai ieftin", a declarat dr. Marc Weiner de la Universitatea Texas şi coautor al studiului, citat de sciencedaily.com.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa un sfert din populaţia lumii are infecţie tuberculoasă latentă (ITBL), adică au în organism bacilul Koch (sau Mycobacterium tuberculosis), care nu produce simptome sau leziuni vizibile la radiografia pulmonară.
În România, tratamentul standard actual pentru tuberculoză duce la vindecare în peste 85% din cazuri.