Unele medicamente administrate frecvent, precum inhibitorii pompei de protoni şi metformina, alterează compoziţia microbiotei intestinale, ceea ce poate afecta funcţia metabolică, creşte riscul de infecţii intestinale şi spori rezistenţa la antibiotice, arată un studiu realizat de cercetători din Olanda.
Studiu, prezentat recent la Săptămâna United European Gastroenterology (UEG) din Barcelona, sugerează că schimbările observate în urma administrării medicamentelor respective creşte riscul apariţiei obezităţii şi a altor afecţiuni.
Cercetătorii au studiat efectele a 41 de medicamente comune asupra microbiotei intestinale în populaţia generală şi la pacienţii cu boli inflamatorii intestinale şi sindromul colonului iritabil.
Echipa a realizat analiza metagenomică pe 1.883 de probe de fecale de la pacienţii analizaţi şi au descoperit că, dintre cele 41 de medicamente studiate, 18 sunt asociate cu schimbări la nivelul compoziţiei şi funcţiei microbiotei.
Cel mai mare impact asupra microbiotei a fost detectat în cazul administrării de inhibitori ai pompei de protoni, metformină, antibiotice şi laxative.
De exemplu, microbiota intestinală a persoanelor care au luat inhibitori ai pompei de protoni a fost caracterizată de o suprapopulare bacteriană în tractul gastrointestinal superior şi de o creştere a producerii acizilor graşi, iar cei care au luat metformină au înregistrat o creştere a prezenţei Escherichia coli.
Pacienţii cu sindromul colonului iritabil care iau antidepresive pe bază de inhibitori ai recaptării serotoninei înregistrează o suprapopulare cu bacteria potenţial periculoasă Eubacterium ramulus.
De asemenea, folosirea de steroizi orali este asociată cu niveluri ridicate de bacterii metanogene, asociate cu obezitatea şi creşterea indicelui masei corporale.
În cazul a opt categorii de medicamente s-a descoperit o creştere a mecanismele de rezistenţă la antibiotice.
“Implicaţiile imediate al studiului privesc conştientizarea efectelor potenţiale ale administrării de medicamente asupra microbiotei intestinale, indicând anumite mecanisme care necesită investigaţii ulterioare. Vrem să subliniem că anumite tratamente precum inhibitorii pompei de protoni trebuie administrate doar la indicaţia unui profesionist în domeniul sănătăţii”, a declarat autorul principal al studiului, Arnau Vich Vila de la centrul medical universitar din Groningen, citat de Reuters.
Cercetătorii au demarat noi studii pentru a analiza legături potenţiale între expunerea la medicamente, microbiota intestinală şi apariţia efectelor adverse.