Persoanele cu diete vegane sau vegetariene au un risc mai scăzut de boli cardiace şi un risc mai ridicat de accident vascular cerebral, a sugerat un studiu. Cercetarea a fost publicată în ”British Medical Journal”.
Cazurile de boli cardiace au fost cu 10 mai puţine şi cazurile de accident vascular cerebral au fost de trei mai multe la 1.000 de persoane, în comparaţie cu oamenii ce mănâncă carne.
Cercetarea a analizat 48.000 de persoane timp de 18 ani, prin date de la studiul EPIC-Oxford, un proiect de cercetare pe termen lung a dietei şi sănătăţii. Oricum, nu a putut dovedi dacă efectul este cauzat de dietă sau de alte aspecte al stilului de viaţă. Dieticieni spun că oricare ar fi alegerea dietetică a persoanelor, consumul unei varietăţi largi de alimente este cel mai benefic pentru sănătate.
Jumătate din participanţi, recrutaţi între 1993 şi 2001, mâncau carne, iar 16.000 de persoane erau vegetariene sau vegane, cu 7.500 ce s-au intitulat pescetarieni (consumatori de peşte). Aceştia au fost întrebaţi în legătură cu dieta lor când s-au alăturat studiului şi încă odată în 2010. Au fost luate în considerare istoricul medical, fumatul şi activitatea fizică.
În total, au fost 2.820 de cazuri de boală cardiacă coronariană şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral – inclusiv 300 de accidente hemoragice – ce au loc atunci când un vas de sânge slăbit se rupe şi sângerează în creier.
Pescetarienii au avut un risc cu 13% mai scăzut de boală cardiacă coronariană decât persoanele ce mănâncă carne, în timp ce vegetarienii şi veganii au avut un risc cu 22% mai scăzut.
Dar cei cu diete bazate pe plante au avut un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi legat de niveluri scăzute ale vitaminei B12, dar au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga conexiunea. De asemenea, este posibil ca asocierea să nu aibă nimic de a face cu dieta şi ar putea doar să reflecte alte diferenţe în vieţile persoanelor ce nu mănâncă carne.
Cercetătorii i-au întrebat din nou pe participanţii din 2010 în legătură cu dietele lor. Dar dr. Frankie Phillips de la British Dietetic Association a spus că dietele vegane şi vegetariene se vor schimba. Şi în prezent ştim mai multe despre riscurile legate de consumul prea mare a cărnii roşii şi procesate, ce a fost legat de un risc crescut de cancer de intestin.
”Acestea sunt date ce au fost colectate acum 20 de ani. Dieta vegetariană tipică de astăzi ar putea fi foarte diferită de o dietă vegetariană sau vegană de acum 20 sau 30 de ani. Gama de alimente pentru vegetarieni sau vegani a crescut masiv”, a spus ea, citată de bbc.com.
Dar, de asemenea, persoanele cu diete vegane sau vegetariene trebuie să aibă grijă să consume suficenţi nutrienţi specifici. De exemplu, oamenii ce mănâncă carne, lactate şi peşte au de obicei suficientă vitamină B12, necesară pentru un sânge sănătos şi pentru sistemele nervoase. Oricum, veganii pot deveni deficienţi, chiar dacă B12 este de asemenea prezentă în alimentele ca cerealele şi drojdia. De asemenea, fierul este absorbit mai greu în cazul alimentelor bazate pe plante, deci cei care aleg să nu mănânce carne trebuie să incudă alimente ca pâinea integrală şi făina şi fructele uscate şi să asigure un consum suficient al unui alt nutrient, numit choline, important pentru sănătatea cerebrală.