O echipă de cercetători din Statele Unite a utilizat cu succes vezicule extracelulare (VE) pentru a livra gene producătoare de enzime ce ar putea activa o terapie combinată împotriva cancerului de sân.
Celulele sănătoase din corp eliberează veziculele extracelulare, nişte nano-bule ce transferă materialul genetic adică ADN-ul şi ARN-ul către alte celule. ADN-ul stochează informaţiile importante necesare ARN-ului pentru a produce proteine şi pentru a asigura că acestea funcţionează corespunzător.
Aceste vezicule extracelulare ar putea deveni mici transportatori ai tratamentelor, purtând o combinaţie de substanţe terapeutice şi gene ce ţintesc celulele canceroase şi le ucid, conform unei noi cercetări realizate pe şoarecii de laborator, de cercetătorii de la Michigan State University şi Stanford University.
”Am îmbunătăţit o abordare terapeutică în ceea ce priveşte livrarea genelor prducătoare de enzime ce pot transforma anumite medicamente în agenţi toxici ce ţintesc tumorile”, a spus autorul principal Masamitsu Kanada, profesor asistent de farmacologie şi toxicologie la Institute for Quantitative Health Science and Engineering de la MSU, citat de sciencedaily.com.
Aceste substanţe încep ca fiind compuşi inactivi. Dar odată ce sunt metabolizate în corp, sunt imediat activate şi pot lupta împotriva orice, de la cancer până la dureri de cap. Un exemplu este aspirina.
Cercetătorii au utilizat vezicule extracelulare pentru a livra genele producătoare de enzime ce ar putea activa o terapie combinată de ganciclovir cu CB1954 în cazul celulelor cancerului de sân. Minicercurile ADN-ului şi plasmidele – doi vectori genici diferiţi ce acţionează ca mecanisme suplimentare de livrare pentru ADN – au fost încărcaţi în vezicule petru a vedea care din ei a fost mai capabil să transporte mai eficient tratamentul. Acest lucru este cunoscut ca terapie cu enzime direcţionate către gene.
Ei au descperit că minicercurile ADN-ul a fost de 14 ori mai eficiente în ceea ce priveşte livrarea şi uciderea tumorilor canceroase.
”În mod interesant, metoda de livrare prin plasmide nu a implicat uciderea celulelor tumorale. Totuşi, terapia bazată pe minicercurile ADN a ucis mai mult de jumătate din celulele cancerului de sân la şoareci. Chimioterapia convenţională nu este capabilă să facă diferenţa între tumori şi ţesuturile normale, deci le atacă pe toate. Această non-specificitate poate cauza efecte adverse severe şi concentraţii insuficiente ale substanţelor în tumori. Dacă VE vor fi eficiente în cazul oamenilor, ar fi o platformă ideală pentru livrarea genelor şi ar putea fi folosită în cazul oamenilor mai repede decât ne aşteptăm”, a mai spus Kanada.
Cu VE, tratamentul poate fi ţintit şi datorită compatibilităţii lor cu organismul, iar acest tip de livrare a medicamentelor ar puteea micşora riscul de răspunsuri imune nedorite, se mai arată în concluziile cercetării.
Un studiu cinic de fază I va începe în SUA şi va folosi VE şi un tip de molecule ARN terapeutice pentru tratamentul cancerului pancreatic metastatic.