Succesul tratamentului pentru stres post-traumatic, asociat cu un risc scăzut de diabet

Succesul tratamentului pentru stres post-traumatic, asociat cu un risc scăzut de diabet

Veteranii cu sindrom de stres post-traumatic care răspund pozitiv la tratament ar putea înregistra un risc mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, arată concluziile unui studiu din SUA.

Cercetătorii au examinat registrele medicale a 1.598 de veterani ce au primit tratament pentru stres post-traumatic şi au avut evaluări regulate pentru a deduce severitatea simptomelor.

La începutul studiului, niciunul din participanţi nu avea diabet, iar toţi şi-au evaluat simptomele stresului post-traumatic ca fiind moderate sau severe, cu scoruri de cel puţin 50 pe o scară de până la 85 pentru cele mai rele cazuri.

După o urmărire cuprinsă între doi şi şase ani, 105 veterani au dezvoltat diabet. Cei care au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor stresului post-traumatic în primul an de tratament, adică cel puţin o scădere de 20 de puncte în scorul severităţii simptomelor, au fost cu 49% mai puţin predispuşi să dezvolte diabet, în comparaţie cu cei fără astfel de îmbunătăţiri.

”Unele persoane consideră stresul post-traumatic ca fiind o condamnare pe viaţă la o sănătate slabă, dar acest studiu a demonstrat că aşa ceva nu este valabil dacă tratamentul duce la o reducere a simptomelor sau dacă simptomele dispar spontan. Sperăm că pacienţii ce nu au căutat tratament ar vedea aceste rezultate ca fiid stimulente pentru obţinerea psihoterapiei bazată pe dovezi”, a spus autorul principal al studiului Jeffrey Scherrer, cercetător la Saint Louis University School f Medicine şi Harry S. Truman Veterans Administration Medical Center din Columbia, Missouri, citat de Reuters.

Stres post-traumatic a fost asociat anterior cu un risc crescut pentru o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace, afecţiuni autoimune, disfuncţii sexuale şi diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă a bolii şi este în mod normal asociat cu obezitatea şi îmbătrânirea.

Printre veteranii ce au experimentat o reducere semnificativă clinică a simptomelor de stres post-traumatic în timpul primului an de tratament, 2,6% au dezvoltat diabet în timpul studiului, în comparaţie cu 5,9% din cei cu îmbunătăţiri mai slabe ale simtomelor de stres, au raportat cercetătorii în ”JAMA Psychiatry”.

Scăderea riscului de diabet odată cu simptomele de stres post-traumatic reduse a fost independentă de alţi factori de risc pentru diabet, cum ar fi glicemia uşor ridicată sau obezitatea.

Sunt câteva cauze pentru care stresul post-traumatic ar putea duce la diabet. Stresul cronic poate cauza o creştere a glicemiei şi ar putea duce direct la diabet, obezitate şi depresie.

De asemenea, afecţiunea poate duce indirect la diabet contribuind la comportamentul sedentar, alcoolul în exces, fumatul sau alte comportamente negative ce sunt factori de risc pentru diabet. În mod clar aceste coportamente sunt corelate cu un răspun neadecvat la stres, se mai arată în concluziile studiului.

viewscnt