O sursă excelentă de acizi graşi omega-3 sănătoşi pentru inimă, suplimentele zilnice de ulei de peşte sunt o modalitate populară de a menţine riscul bolilor cardiovasculare la distanţă. Aproximativ 20% dintre adulţii cu vârsta de peste 60 de ani din Statele Unite folosesc frecvent aceste produse cu scopul de a susţine sănătatea inimii. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de peşte poate avea efectul invers şi anume poate să crească şi nu să reducă riscul de AVC (accident vascular cerebral) şi fibrilaţie atrială la persoanele cu o stare de sănătate cardiovasculară bună.
Fibrilaţia atrială este ecea mai frecventă aritmie cardiacă (ritm anormal al inimii). Deşi în mod normal nu pune viaţa în pericol, această tulburare frecventă a ritmului cardiac, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
Manifestată prin bătăi rapide, inegale şi complet neregulate ale inimii, fibrilaţia este provocată atât de contracţiile dezordonate ale atriilor, camerele superioare ale inimii, cât şi de încetarea coordonării acestora cu contracţiile ventriculare, şi poate produce complicaţii precum insuficienţa cardiacă şi AVC ischemic.
Un studiu recent pentru starea de sănătate a populaţiei din Marea Britanie a analizat datele a peste 415.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani înscrise la UK Biobank - o bază de date biomedicale la scară largă şi o resursă de cercetare care conţine informaţii genetice, informaţii privind stilul de viaţă şi sănătatea, precum şi eşantioane biologice neidentificate de la o jumătate de milion de participanţi din Regatul Unit.
Aproape o treime dintre aceste persoane, care au fost urmărite în medie timp de 12 ani, au declarat că au folosit în mod regulat suplimente de ulei de peşte.
Uleiul de peşte a ajutat doar persoanele cu boli de inimă existente, într-un studiu de urmărire de 12 ani
În cazul persoanelor fără probleme cardiace, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de peşte a fost asociată cu un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilaţie atrială şi cu un risc sporit cu 5% de a suferi un AVC, potrivit studiului longitudinal, publicat marţi în revista BMJ Medicine.
Uleiul de peşte fără prescripţie medicală suferă de o lipsă de puritate şi consistenţă, precum şi de potenţiali contaminanţi şi metale grele, cum ar fi mercurul, care vin cu peşte, a indicat pentru CNN dr. Andrew Freeman, specialist în prevenţie cardiovasculară la National Jewish Health din Denver, care nu a participat la studiu.
„Spun asta pentru că uleiul de peşte fără prescripţie medicală este foarte rar recomandat, nu se regăseşte în niciunul dintre ghidurile societăţilor medicale profesionale, şi totuşi este ceea ce iau majoritatea oamenilor”, a precizat dr. Freeman.
„În plus, studiile din ultimii 10 ani nu au fost foarte pozitive în ceea ce priveşte uleiul de peşte fără prescripţie medicală”, a adăugat el. „Uleiul de peşte fie nu aducea niciun beneficiu, fie, în unele cazuri, putea dăuna, cum ar fi în cazul AVC şi al fibrilaţiei atriale. Aşa că asta nu este ceva nou”, a comentat el rezultatele.
De fapt, noul studiu a constatat că persoanele cu afecţiuni cardiace existente la începutul cercetării au avut un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilaţia atrială la un infarct miocardic (atac de cord) şi un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficienţă cardiacă la deces atunci când au folosit în mod regulat ulei de peşte.
În schimb, versiuni ale uleiului de peşte, care se obţin doar cu prescripţie medicală, sunt folosite pentru a contracara astfel de factori de risc, cum ar fi trigliceridele ridicate, un tip de grăsime din sânge, la persoanele cu risc de boli cardiovasculare, a explicat dr. Freeman.
„Dar chiar şi în cazul versiunilor de ulei de peşte cu putere de prescripţie medicală, foarte purificate, a fost prezent şi riscul de fibrilaţie ventriculară şi, uneori, de accident vascular cerebral, iar medicii sunt precauţi în această privinţă”, a menţionat medicul american.
„În general, aş spune că zilele în care oamenii merg la magazin şi cumpără găleţi de pastile de ulei de peşte pentru a se menţine sănătoşi au trecut, dar uleiul de peşte poate avea încă un rol în cazul persoanelor care sunt deja bolnave”, a ţinut să precizeze el.
Încercaţi să folosiţi surse alimentare pentru omega-3, recomandă specialiştii
Când vine vorba de uleiul de peşte, „diavolul stă în detalii”, a declarat neurologul care se ocupă de prevenirea Alzheimer, dr. Richard Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. De asemenea, el nu a fost implicat în acest studiu.
„În primul rând, recomandăm testarea nivelurilor de acizi graşi omega-3 - există teste prin înţeparea degetului care sunt precise. Nu doriţi să luaţi ulei de peşte dacă nu aveţi nevoie de el", a precizat el.
Dr. Isaacson recomandă procurarea de acizi graşi omega-3 din surse alimentare şi spune că sardinele şi somonul sălbatic sunt cele mai bune surse, deoarece sunt bogate în aceste grăsimi nesaturate sănătoase şi au mai puţin mercur. Somonul crescut în ferme nu este cea mai bună alegere, a spus el, din cauza impurităţilor din apa în care sunt crescuţi.
Păstrăvul de lac, macroul, heringul şi tonul albacore sunt, de asemenea, surse bune, spune medicul. Cu toate acestea, din cauza nivelului de mercur din peştii mari, cum ar fi tonul, specialistul recomandă ca, în cazul consumului de ton albacore acesta să fie limitat la două ori pe săptămână.
Algele marine sunt, de asemenea, surse decente de omega 3, altele decât peştele. Seminţele de chia, edamame (fasole de soia), seminţele de in, seminţele de cânepă şi nucile sunt alte opţiuni pe bază de plante care au un conţinut ridicat de omega 3. Dar acizii graşi sunt o formă diferită de cei care se găsesc în peşte.
Studiile au descoperit că omega-3 pe bază de plante pot fi mai greu de metabolizat la persoanele cu niveluri mai ridicate de omega-6, un alt tip de grăsimi nesaturate care se găseşte în principal în uleiurile vegetale.
Atunci când sunt necesare astfel de suplimente
Acizii graşi omega-3 pe bază de prescripţie medicală sunt superiori opţiunilor fără prescripţie medicală, spun experţii, datorită purităţii şi calităţii lor. Dar suplimentele prescrise pot fi costisitoare. Pentru persoanele care decid că vor să cumpere omega-3 fără prescripţie medicală, specialiştii au câteva recomandări.
În primul rând, prospeţimea uleiului de peşte este esenţială, spune dr.Isaacson, adăugând că „a cumpăra de la marile supermarket-uri online sau cu amănuntul, nu este cea mai bună idee”.
„Recomandăm să fie cumpărate de la cele câteva companii de specific cunoscute”, spune dr. Isaacson. „Diferenţa de calitate între uleiul de peşte ţinut într-un depozit supraîncălzit, care este aproape de expirare, şi uleiul de peşte care a fost produs recent, trimis direct de la companie şi păstrat în frigiderul de acasă este ca de la zi la noapte”, a precizat medicul.
Autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii din Statele Unite nu monitorizează industria suplimentelor pentru a se asigura că fiecare vitamină sau mineral conţine într-adevăr ceea ce scrie pe etichetă şi nici nu testează pentru a vedea dacă ingredientele sunt contaminate cu bacterii, metale grele, pesticide, reziduuri de plastic şi alte impurităţi.
Cu toate acestea, există unele companii care au intrat în acest rol, testând diverse suplimente şi chiar unele produse farmaceutice, aşa că, înainte de a le cumpăra, căutaţi etichetele acestora pe suplimente, recomandă specialiştii.
În cazul produselor de pe piaţa americană, Organizaţia nonprofit US Pharmacopeia (USP), stabileşte cele mai larg acceptate standarde pentru suplimente, spun experţii, iar ConsumerLab.com şi NSF International fac, de asemenea, teste.