Supradiagnosticarea conduce la diferenţe mari în incidenţa cancerului de prostată în Europa, avertizează un studiu

Supradiagnosticarea conduce la diferenţe mari în incidenţa cancerului de prostată în Europa, avertizează un studiu

Un studiu avertizează asupra supradiagnosticării cancerului de prostată în Europa.

Supradiagnosticarea cancerului de prostată în Europa poate contribui la diferenţe mari de incidenţă între ţări, conform unui studiu publicat recent recent.

Există o variaţie de până la 20 de ori a ratelor de incidenţă între ţări, în timp ce mortalitatea a variat doar de aproximativ cinci ori, conform studiului publicat recent în British Medical Journal - BMJ.

Supradiagnosticul se referă la diagnosticarea unei tumori care altfel nu ar evolua pentru a provoca simptome sau deces în timpul vieţii unei persoane. Aceasta poate duce la supratratament şi la efecte adverse care ar putea scădea calitatea vieţii bărbaţilor, se arată în studiu.

„Rezultatele acestui studiu sunt compatibile cu o supradiagnosticare importantă a cancerului de prostată ca urmare a screeningului oportunist cu testul PSA”, a declarat într-un comunicat dr. Salvatore Vaccarella, cercetător la Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi autorul principal al studiului.

PSA se referă la antigenul specific prostatei care poate fi măsurat cu ajutorul unui test de sânge.

Cancerul de prostată a reprezentat aproape un sfert din cazurile noi de cancer în rândul bărbaţilor europeni în 2020 şi a fost cauza a peste 70.000 de decese.

Riscul de supradiagnosticare şi supratratament este mai mare în cazul depistării cancerului de prostată decât în cazul depistării cancerului de sân, de col uterin şi colorectal.

Majoritatea ţărilor europene, cu excepţia Lituaniei începând cu 2006, au optat pentru o decizie individuală, decât pentru programe ample de screening.

Testarea PSA poate fi efectuată în cadrul vizitelor medicale de rutină, dar screeningul la cerere şi oportunist „este probabil să aibă un efect mai puţin decât optim asupra populaţiei”, au afirmat autorii studiului.

Un studiu din 2009 a constatat că între 23 % şi 42 % dintre bărbaţii care au fost identificaţi prin testarea PSA şi-ar fi trăit viaţa fără un diagnostic de cancer de prostată.

Screeningul ar trebui să „minimizeze” daunele supradiagnosticării

Diferenţa dintre ratele de incidenţă ale ţărilor a variat de la 89,6 la 100.000 de bărbaţi în 1985 la 385,8 la 100.000 de bărbaţi în 2007, în timp ce ratele de mortalitate între ţări au variat de la 23,7 la 100.000 de bărbaţi în 1983 la 35,6 la 100.000 de bărbaţi în 2006.

„Rezultatele acestui nou studiu subliniază importanţa ca orice punere în aplicare, în viitor, a screeningului pentru cancerul de prostată să fie concepută cu atenţie pentru a minimiza daunele supradiagnosticării, cu asigurarea calităţii, evaluarea şi monitorizarea continuă a beneficiilor şi a daunelor la nivelul populaţiei”, a adăugat Vaccarella.

Rezultatele provin din analiza datelor de la bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 84 de ani din 26 de ţări europene, colectate între 1980 şi 2017.

Cercetătorii au subliniat mai multe limitări ale studiului, printre care faptul că analiza se referă la diferite grupe de vârstă şi perioade de timp şi au indicat că rezultatele ar trebui interpretate cu atenţie, întrucât este vorba de un studiu observaţional, care nu poate trage concluzii cu privire la cauză şi efect.

Incidenţa şi mortalitatea estimate pentru fiecare ţară europeană, pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani în 2022

Sursa: ECIS - Sistemul european de informare privind cancerul

viewscnt