Suprarăcirea ficatului uman la -4 grade Celsius triplează durata de timp în care poate fi păstrat înaintea transplantului, în comparaţie cu punerea acestuia pe gheaţă, conform cercetătorilor din SUA.
Prin noua metodă, se încetineşte rata metabolică pentru a preveni daunele, conform Nature Biotechnology, ceea ce înseamnă că organele pot fi păstrate viabile pentru mai mult de o zi, ceea ce ar putea revoluţiona domeniul transplantului de organe. Următorul pas va fi evaluarea perioadei de timp în care vor funcţiona organele suprarăcite la animale mari ca porci, înainte de studiile clinice umane.
Echipa de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School a încercat tehnologia asupra şobolanilor acum cinci ani. Micul ficat al animalelor a fost răcit în timp ce au fost pompaţi nutrienţi şi oxigen prin vasele sanguine ale organului.
Oricum, există provocări în ceea ce priveşte trecerea de la un ficat de şobolan de 10g la unul uman de 1,5kg. Cu cât organele sunt mai mari, cu atât există un pericol mai mare de a se forma cristale de gheaţă, ceea ce duce la rupere celulelor şi moartea ţesuturilor.
Soluţia a fost pregătirrea ficatului pentru suprarăcire prin utilizarea unor agenţi protectivi ce previn îngheţarea. Experimente asupra ficatului uman au arătat că acesta poate fi păstrat timp de 27 de ore, în comparaţie cu nouă ore ca atunci când organul era stocat pe gheaţă.
”Aceasta este prima dată când chiar arătăm că este fezabilă păstrarea organelor umane la temperaturi sub 0 grade”, a spus cercetătorul dr. Reiner de Vries, citat de bbc.com.
Ficatul a funcţionat cum era de aşteptat – în baza unor teste cum ar fi consumul de oxigen, producţia bilei şi metabolismul lactaatelor, atunci când a fost readus la temperatura normală. De asemenea, au cercetătorii au efectuat un transplant simulat, conectând ficatul la o sursă artificială de sânge. Cercetătorii nu au putut face experimente asupra organelor ce ar fi putut fi folosite pentru transplant.
”Evident putem face aceste experimente cu grefe ce nu sunt suficient de bune pentru transplant şi este extraordinar că în ciuda faptului că sunt organe deja afectate, experimentele noastre le pot conserva pentru mai mult de o zi”, a spus dr. Korkut Uygun.
Cu cât un organ poate supravieţui mai mult în afara corpului, cu atât mai mari sunt şansele de a ajunge la un pacient căruia îi trebuie. De asemenea, oferă mai mult timp pentru teste pentru asigurarea că organul se potriveşte cu pacientul.
Clinicile din Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie au început deja să folosească o abordare de ”ficat cald” pentru a menţine organele pentru mai mult timp. Acestea sunt conectate la perfuzii, ce le păstrează la temperatura corpului şi le oferă oxigenul şi nutrienţii de care au nevoie. Tehnica de suprarăcire este construită pe această abordare.
Conform The British Liver Trust, sute de persoane au murit în fiecare an în aşteptarea unui transplant.