Terapia radiofarmaceutică oferă beneficii persoanelor cu tumori cerebrale greu de tratat, potrivit unui studiu prezentat la ASTRO 2024

Terapia radiofarmaceutică oferă beneficii persoanelor cu tumori cerebrale greu de tratat, potrivit unui studiu prezentat la ASTRO 2024

O terapie radiofarmaceutică, ce a prelungit cu succes supravieţuirea fără progresie a pacienţilor cu tumori neuroendocrine, se arată promiţătoare, oferind beneficii similare pacienţilor cu meningiom dificil de tratat, un tip de tumoră cerebrală.

În medicina nucleară se utilizează radiotrasori sau substanţe radiofarmaceutice, care conţin o substanţă activă transportoare şi un izotop radioactiv. Compusele radiofarmaceutice marcate radioactiv au aplicaţii în diagnostic sau radioterapie.

„Am găsit o terapie cu un semnal semnificativ de eficacitate şi siguranţă pentru persoanele cu meningiom refractar, o afecţiune fără opţiuni de tratament standard”, a declarat într-un comunicat dr. Kenneth W. Merrell, cercetător principal al studiului şi radio-oncolog la Clinica Mayo.

Constatările unui studiu nerandomizat de fază II au fost prezentate la congresul anual al Societăţii Americane de Oncologie şi Radioterapie (ASTRO 2024), care se desfăşoară între 29 septembrie şi 2 octombrie în Washington D.C, şi vor apărea pe 1 octombrie în Jurnalul internaţional de radioterapie oncologică*Biologie*Fizică.

Aproape 80% dintre pacienţii din studiu au fost fără progresie după şase luni.

„Această rată a depăşit cu mult reperul din cercetările anterioare, sugerând că radiofarmaceuticele sunt un agent terapeutic promiţător pentru aceşti pacienţi”, a subliniat medicul american.

Meningioamele sunt tumori care cresc în ţesutul conjunctiv care înconjoară creierul şi măduva spinării. Acestea sunt cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală primară şi, deşi de obicei nu se răspândesc în alte părţi ale corpului, pot creşte necontrolat şi pot duce la compresia invalidantă şi mortală a nervilor şi a creierului.

Tratamentul standard pentru pacienţii cu meningioame este fie îndepărtarea chirurgicală, fie radioterapia externă atunci când tumorile cresc în zone în care intervenţia chirurgicală este prea periculoasă, cum ar fi în apropierea trunchiului cerebral sau a măduvei spinării.

La pacienţii la care tumora continuă să crească în ciuda acestor tratamente, cunoscută sub numele de meningiom refractar, tumorile tind să se comporte mai agresiv, iar retratarea este dificilă, deoarece radioterapia şi chirurgia nu pot fi repetate frecvent fără riscuri mari.

„Nu există un standard de îngrijire sau o opţiune de tratament validată pentru gestionarea meningiomului refractar. Mulţi dintre aceşti pacienţi continuă să se confrunte cu o creştere agresivă a tumorii şi cu complicaţii asociate semnificative, iar în cele din urmă boala se poate dovedi fatală. Este un prognostic foarte dificil de gestionat şi, în multe cazuri, ne rămân doar măsuri de susţinere”, a explicat dr. Merrell.

Studiul a investigat dacă pacienţii cu meningiom refractar ar beneficia de teranostică, un concept medical emergent, care combină diagnosticul imagistic cu terapia pentru administrarea personalizată a tratamentului cu radiaţii.

Teranostica utilizează radiofarmaceuticele - medicamente specializate care conţin materiale radioactive - pentru a găsi celulele canceroase din organism şi a le ataca cu doze precise de radiaţii, fără a afecta ţesutul sănătos din jur. Această abordare dublă oferă pacienţilor o opţiune de tratament mai personalizată şi potenţial mai eficientă.

Deşi este încă o modalitate de tratament emergentă, radiofarmaceuticele sunt utilizate în mod obişnuit pentru a trata cancerul tiroidian, cancerul metastatic, cum ar fi metastazele osoase din cancerul de prostată, şi alte tipuri de tumori.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat în special 177Lu-Dotatate (oxodotreotida de luteţiu), un radiofarmaceutic aprobat pentru tumorile neuroendocrine, care au asemănări biologice cu meningioamele.

„Au existat multe încercări de a testa o varietate de chimioterapii şi alţi agenţi sistemici pentru aceşti pacienţi. Şi alţii au analizat această opţiune pentru terapie, dar nimeni nu a finalizat un studiu prospectiv pentru această populaţie de pacienţi înainte de acesta”, a precizat dr. Geoffrey B. Johnson, specialist în medicină nucleară la Clinica Mayo.

„Cu ajutorul imagisticii PET avansate, abordarea teranostică a tratamentului ne ajută să selectăm acei pacienţi cu cele mai mari şanse de a beneficia de radiaţii direcţionate molecular direct către celulele lor tumorale”, a menţionat medicul.

Cercetătorii au efectuat un studiu clinic de fază II, cu un singur braţ, la un centru academic mare, înscriind pacienţi cu meningiom refractar cu o rată de creştere de 15% sau mai mult pe o perioadă de şase luni.

Pe parcursul unei perioade de trei ani care a început în aprilie 2020, au fost înrolaţi în studiu pacienţi, inclusiv 20 de persoane cu boală de gradul 2 sau 3. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 67 de ani şi aproape toţi (95%) aveau meningioame de gradul 2. Participanţii la studiu au primit patru perfuzii cu 177Lu-Dotatate la interval de opt săptămâni.

La şase luni de la tratament, 78% dintre pacienţi nu au mai prezentat progresie tumorală, depăşind cu mult rata de referinţă de supravieţuire fără progresie de 26% stabilită de cercetările anterioare. Timpul median până când cancerul pacienţilor a progresat a fost de 11,5 luni.

După un an, supravieţuirea generală a fost de 88,9%. Niciun pacient nu s-a confruntat cu efecte secundare care să pună viaţa în pericol, în timp ce 10 au avut o hemogramă sever scăzută, unul a avut hepatită de gradul 3 şi unul prezentat o convulsie de gradul 3 posibil legată de tratament. Cinci pacienţi nu au finalizat tratamentul din cauza progresiei tumorii, a evenimentelor adverse posibil legate de tratament sau a altor comorbidităţi.

„Majoritatea pacienţilor au tolerat bine tratamentul”, a declarat dr. Merrell. „Se pare că 177Lu-Dotatate este o alegere terapeutică sigură cu eligibilitate largă pentru pacienţii cu meningioame cu creştere agresivă, în special deoarece opţiunile terapeutice alternative sunt limitate”, a precizat medicul.

Întrucât, în prezent, nu există un standard actual de îngrijire pentru aceşti pacienţi, constatările studiului stabilesc un nou punct de referinţă şi pot influenţa opţiunile de tratament disponibile.

viewscnt