Test rapid pentru detectarea cancerului

Test rapid pentru detectarea cancerului

Oamenii de ştiinţă lucrează la un test rapid pentru detectarea celulelor canceroase în lichidul cefalorahidian.

Cercetătorii de la Universitatea din California - Los Angeles (UCLA) pentru Ştiinţe ale sănătăţii lucrează la dezvoltarea un test la punctul de îngrijire care poate confirma diagnosticul la patul pacientului.

Întrucât timpul este esenţial pentru pacienţii care se confruntă cu una dintre cele mai grave complicaţii ale cancerului, un grup de cercetători de la UCLA lucrează la crearea unui nou test care să detecteze răspândirea cancerului la nivelul sistemului nervos central în aceeaşi zi cu vizita medicală.

Atunci când cancerul se răspândeşte de la locul său primar, cum ar fi plămânii sau sânul, la creier sau la coloana vertebrală, există metode bine stabilite de tratare a acestuia.

Cu toate acestea, atunci când aceste metastaze se extind la lichidul cefalorahidian (LCR), o afecţiune cunoscută sub numele de carcinomatoză leptomeningeală (LMD), supravieţuirea medie scade la aproximativ patru luni cu tratament. Dacă nu este tratată, supravieţuirea medie se măsoară în săptămâni.

În plus faţă de supravieţuirea scăzută, carcinomatoză leptomeningeală este, de asemenea, dificil de detectat în timp util utilizând procedurile de testare existente.

În prezent, poate dura câteva săptămâni până când medicii pot confirma dacă cancerul s-a răspândit la lichidul cefalorahidian şi alte câteva săptămâni după aceea pentru a determina dacă un tratament a fost eficient.

„Nu poţi aştepta o lună sau două pentru a stabili un diagnostic sau pentru a vedea dacă tratamentul funcţionează. Acesta este timpul critic de care nu dispunem”, a declarat dr. Won Kim, director neurochirurg al Programului de metastaze cerebrale şi unul dintre leaderii studiului, într-un comunicat.

Ca parte a unui studiu de doi ani finanţat de Institutele naţionale americane de sănătate (NIH) echipa de la facultatea politehnică a UCLA, lucrează acum la dezvoltarea unui nou test care ar permite detectarea LMD în aceeaşi zi şi ar permite medicilor să monitorizeze eficacitatea tratamentelor, cum ar fi chimioterapia, în timp real.

„Una dintre provocări este capacitatea de a detecta concentraţii foarte scăzute de celule canceroase în lichidul cefalorahidian cu un test rapid”, a precizat Daniel Kamei, professor de bioingineriela facultatea politehnică a UCLA.

„O altă provocare este posibilitatea de a determina concentraţiile de celule canceroase, deoarece aceste tipuri de teste oferă, în general, doar răspunsuri de tipul da sau nu. Astfel de răspunsuri da sau nu sunt tot ceea ce trebuie să detectăm pentru Covid şi sarcină, dar pentru această aplicaţie, trebuie să determinaţi dacă concentraţia de celule canceroase scade cu un anumit regim de tratament”, a explicat cercetătorul american.

Pentru a realiza acest lucru, echipa UCLA lucrează la dezvoltarea unui kit de diagnosticare care include procesarea probelor şi un test specializat pe hârtie, similar cu cele utilizate în testele Covid şi de sarcină la domiciliu.

Scopul ar fi ca testul să permită medicilor să extragă lichidul cefalorahidian de la pacient şi, după procesare, să îl aplice pe testul de hârtie la locul de îngrijire.

În mod ideal, testul nu numai că ar confirma prezenţa celulelor canceroase în lichidul cefalorahidian în aceeaşi zi, dar ar oferi medicilor şi o măsură a concentraţiei de celule canceroase.

Cu testele existente, lichidul cefalorahidian trebuie trimis la un laborator pentru procesare, ceea ce poate dura una până la două săptămâni pentru rezultate, spun cercetătorii. Chiar mai mult, primul test are de obicei o rată de detecţie de numai 50%, fiind necesare teste ulterioare pentru a îmbunătăţi precizia, spun aceştia.

O altă limitare a acestor teste este că nu măsoară cu exactitate povara bolii, limitând utilitatea lor în a decide dacă un tratament funcţionează sau nu.

„Monitorizarea în timp real a celulelor tumorale circulante permite medicului să determine rapid dacă tratamentul funcţionează sau nu”, spune prof. Kamei.

„Medicul poate apoi să continue sau să schimbe regimul de tratament în funcţie de modul în care se modifică concentraţia de celule canceroase. Obţinerea acestor informaţii în timp real este esenţială având în vedere ratele scăzute de supravieţuire”, a subliniat cercetătorul.

În plus faţă de reducerea timpului, testul ar putea scădea, de asemenea, costurile de testare pentru LMD, având în vedere că acesta nu necesită procesare în laborator.

„Există infrastructura necesară pentru a produce în masă aceste tipuri de diagnostice pe bază de hârtie, cu costuri reduse şi termen de valabilitate ridicat”, a precizat prof. Kamei.

Studiul de doi ani finanţat de NIH, în valoare de 375.000 de dolari, va include dezvoltarea a două tipuri de diagnostice şi testarea cu celule canceroase achiziţionate şi unele mostre de pacienţi.

„Dacă tehnologiile funcţionează cu celule canceroase, atunci vom începe testarea cu probe de lichid cefalorahidian de la pacienţi”, a precizat dr. Kim. „Dacă reuşim să validăm acest lucru la pacienţii umani pentru faza iniţială de testare, vom trece la un studiu clinic multicentric”.

Studiul este în prezent în curs de desfăşurare, rezultatele iniţiale fiind aşteptate în 2026.

viewscnt