Testarea ADN HPV de primă intenţie creşte cu 72% depistarea cancerului de col uterin

Testarea ADN HPV de primă intenţie creşte cu 72% depistarea cancerului de col uterin

Doar 23% dintre românce şi-au făcut testul Babeş PapaNicolau în ultimii 3 ani. Numai 5% dintre ele şi-au făcut ambele teste, adică şi testul HPV ADN şi PapaNicolau. Numărul femeilor din ţara noastră care se testează este extrem de mic în condiţiile în care 80% din totalul reprezentantelor sexului frumos se vor infecta la un moment dat în cursul vieţii cu Human Papilloma Virus (HPV). Mai mult, 75% dintre femeile infectate au tulpini cu risc oncogen. În acest context, apariţia pe piaţa din România a unui test HPV ADN, care să poată fi făcut acasă de către femei ar putea creşte numărul româncelor care se vor testa şi implicit depistarea cancerului de col uterin.

În prezent, cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume. La nivel mondial, în jur de 600.000 de cazuri de cancer sunt atribuite infecţiei cu HPV. Cancerul de col uterin afectează în special femeile tinere şi de vârstă medie, dar nici femeile în vârstă nu sunt scutite. HPV este în prezent cel mai răspândit agent infecţios transmisibil pe cale sexuală, de origine virală. HPV are peste 130 de tipuri, dintre care 15 tulpini virale sunt cu risc oncogen ridicat.

,,Infecţie cu HPV poţi să faci la orice vârstă, chiar şi la menopauză, iar riscul persistenţei este mai mare la vârsta înaintată”, a declarat prof.dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.

Specialistul a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, că multe femei din România nu ştiu despre HPV şi cancer de col. Mai mult de 50% din femei nu asociază această boală cu HPV, iar 68% nu au auzit de infecţia cu HPV.

Easy HPV Test, un test care salvează vieţi

Compania de biotehnologie Neumann Labs a lansat în România Easy HPV Test, o metodă unică pentru prevenirea cancerului de col uterin. Testul cu autorecoltarea de probe la domiciliu poate să identifice prezenţa virusului papiloma uman (HPV) cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel îmbolnăvirea gravă de cancer, cauzată de virus. Testul atrage atenţia asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 şi 68. Easy HPV Test este rezultatul a 5 ani de cercetare şi dezvoltare, perioadă în care a fost testat într-o serie de studii clinice care au implicat peste 6000 de femei şi aproape 50 de doctori. Potrivit rezultatelor, publicate în International Journal of Cancer, tehnologia poate identifica prezenţa virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradiţional.

,,De ani de zile ţările civilizate fac testare iniţială ADN de HPV şi au renunţat la PapaNicolau care are un grad mare de lipsă de sensibilitate. Dacă facem ADN HPV de primă intenţie vom creşte cu 72% detecţia cancerului de col uterin”, a declarat prof.dr. Vlădăreanu.

În România testul ADN -HPV se putea face doar în cabinetele medicilor. Acum femeile pot să-l comande online, să-şi recolteze singure acasă proba, conform instrucţiunilor care însoţesc testul şi apoi să trimită proba la laborator, urmând ca rezultatele să le primească online într-un cont protejat cu parolă. Preţul unui test este 260 lei. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog.

Cancerul cervical reprezintă  o problemă de sănătate publică, dar care se poate rezolva. Australia va fi probabil prima ţară care va elimina cancerul cervical, fiindcă a început acum 10 ani cu screening şi vaccinare anti HPV. Marea Britanie şi-a propus să reducă cazurile de boală date de HPV la jumătate în 2050.

,,Deşi e singurul cancer despre care ştim că e dat de un virus, la care avem vaccin, avem testări extrem de sofisticate, este un cancer la vedere, e păcat să se moară din cauza lui”, a spus preşedintele Societăţii Române de HPV.

viewscnt