Tratamentul pentru infertilitate masculină, asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată

Tratamentul pentru infertilitate masculină, asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată

Bărbaţii care au urmat un tratament de fertilizare au un risc mai mare de a dezvolta ulterior cancer de prostată, arată concluziile unui studiu realizat de cercetători suedezi.

Cercetarea, care a analizat 1,2 milioane de sarcini în Suedia timp de 20 de ani, a stabilit că bărbăţii care au fost supuşi unui tratament special pentru infertilitatea masculină numit injecţie intracitoplasmică cu spermă (ICSI) au avut un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată.

Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea Lund au folosit datele din registrele naţionale de naştere şi cancer. Ei au analizat astfel mai mult de un milion de naşteri între 1994 şi 2014, precum şi cazurile de cancer.

Majoritatea bebeluşilor (97%) au fost concepuţi în mod natural, iar 20.618 (1,7%) au fost concepuţi folosind procedeul de fertilizare în vitro, iar datele nu arată dacă problemele legate de fertilitate sunt legate de bărbat sau femeie.

Aproximativ 14.882 (1,3%) naşteri au rezultat însă prin procedeul injecţiei intracitoplasmice cu spermă, care constă în selectarea unei singure celule de spermă de calitate care este ulterior injectată direct în citoplasma unui ovul. Procedeul ICSI a fost folosit pentru prima dată în Suedia în 1992, iar fiecare caz a fost înregistrat în registrul naţional.

În grupul de bărbaţi care au conceput în mod natural, 3.244 (0,28%) au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată, comparativ cu 77 (0,37%) din grupul celor care au trecut prin procedura fertilizării în vitro şi 63 (0,42%) în rândul celor care au avut ICSI.

Bărbaţii din grupul care a conceput în urma folosirii tehnicii cu injecţia intractitoplasmică cu spermă au avut, totodată şi un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată cu debut precoce, înainte de vârsta de 55 de ani.

„Numărul cancerului de prostată este destul de mic, dar aceşti bărbaţi sunt foarte tineri. Sunt un grup mic, cu risc ridicat, şi ar trebui să îi urmărim mai îndeaproape”, a declarat, pentru bbc.com, prof. Yvonne Lundberg Giwercman conducătoarea studiului.

Cu toate acestea cercetătorii consideră că trebuie analizată cu atenţie acestă legătură pentru a stabili dacă procedurile de reproducere asistată profoaca cancer de prostată sau dacă această boală şi infertilitatea masculină nu au cumva cauze comune.

viewscnt