Un antidepresiv comun, eficient împotriva tumorilor cerebrale agresive?

Un antidepresiv comun, eficient împotriva tumorilor cerebrale agresive?

Oamenii de ştiinţă au descoperit că un antidepresiv ieftin şi accesibil pe scară largă s-a dovedit a fi promiţător pentru tratarea tumorilor cerebrale agresive. Cercetătorii de la ETH Zurich au folosit o platformă de screening a medicamentelor pe care au dezvoltat-o pentru a demonstra că un antidepresiv, aflat în prezent pe piaţă, ucide celulele tumorale din temutul glioblastom - cel puţin în vasele de cultură celulară.

Testele de laborator efectuate pe celule canceroase au arătat că un medicament antidepresiv, denumit vortioxetină,care  costă mai puţin de 50 de euro pentru un pachet de 28 de comprimate, şi este de obicei prescris adulţilor care au episoade depresive majore, a fost eficient în tratarea glioblastomelor - cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală, care se dezvoltă rapid.

Glioblastomul este o tumoră cerebrală deosebit de agresivă care, în prezent, este incurabilă. Medicii oncologi pot prelungi speranţa de viaţă a pacienţilor prin operaţii, radiaţii, chimioterapie sau intervenţii chirurgicale. Cu toate acestea, jumătate dintre pacienţi mor în termen de douăsprezece luni de la diagnosticare.

Medicii oncologi pot prelungi speranţa de viaţă a pacienţilor prin operaţii, radiaţii, chimioterapie sau intervenţii chirurgicale. Cu toate acestea, jumătate dintre pacienţi mor în termen de douăsprezece luni de la diagnosticare.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich, care au făcut descoperirea, cresc acum speranţele pentru tratarea acestei boli agresive, care în prezent are o durată de supravieţuire de doar 12-18 luni.

Teste suplimentare pe şoareci au arătat că vortioxetina are o „eficacitate bună”, în special în combinaţie cu tratamentele standard, cum ar fi chirurgia, chimioterapia şi radiaţiile, a precizat echipa.

Cercetătorii de la ETH Zurich au utilizat un model computerizat pentru a testa eficacitatea a peste un milion de substanţe împotriva glioblastomelor. Potrivit descoperirilor acestora, cascada de semnalizare comună a neuronilor şi a celulelor canceroase joacă un rol decisiv şi explică de ce unele medicamente neuroactive funcţionează, în timp ce altele nu.

„Vortioxetina are avantajul că este sigură şi foarte rentabilă. Întrucât medicamentul este deja aprobat, acesta nu trebuie să treacă printr-o procedură de autorizare complexă şi ar putea în curând să completeze terapia standard pentru această tumoră cerebrală mortală”, a declarat într-un comunicat dr. Michael Weller, profesor la Spitalul Universitar din Zurich şi director al Departamentului de Neurologie.

Doar 25 % dintre pacienţii cu glioblastom supravieţuiesc mai mult de un an, procent care scade la 5 % după cinci ani.

Medicamentele care sunt eficiente împotriva tumorilor cerebrale sunt greu de găsit, deoarece multe tratamente împotriva cancerului nu pot traversa o membrană care împiedică toxinele să ajungă la creier, cunoscută sub numele de bariera hemato-encefalică.

În cadrul studiului, publicat vineri în revista Nature Medicine, cercetătorii au testat sute de alte medicamente existente care sunt capabile să traverseze această barieră, cum ar fi antidepresivele şi medicamentele pentru Parkinson.

Medicamentul s-a dovedit a fi cel mai eficient dintre toate antidepresivele care au fost testate, au declarat cercetătorii.

Două studii clinice sunt deja planificate la Spitalul Universitar din Zurich.

Echipa încearcă să recruteze pacienţi în cadrul unui studiu clinic în care li se va administra vortioxetină alături de tratamentul standard.

Specialiştii îi sfătuiesc pe pacienţi să nu încerce singuri medicamentul fără supraveghere medicală.

„Nu ştim încă dacă medicamentul funcţionează la om şi ce doză este necesară pentru a combate tumoarea, motiv pentru care sunt necesare studiile clinice. Auto-medicaţia ar fi un risc incalculabil”, a precizat dr. Weller.

În cazul în care antidepresivul se dovedeşte eficient, va fi pentru prima dată în ultimele decenii când se constată că o substanţă activă îmbunătăţeşte tratamentul glioblastomului.

Celule de glioblastom sub microscop. (Imagine: Sohyon Lee & Berend Snijder ETH Zurich)

viewscnt