Un candidat de medicament pentru Alzheimer vizează suprimarea toxicităţii din creier pentru a împiedica neurodegenerarea

Un candidat de medicament pentru Alzheimer vizează suprimarea toxicităţii din creier pentru a împiedica neurodegenerarea

Creierele afectate de maladia Alzheimer sunt caracterizate de aglomerări şi încurcături de proteine toxice care interferează cu neuronii, dar un nou studiu descrie un potenţial medicament care ar putea suprima aceste probleme.

O echipă internaţională de cercetători condusă de Universitatea Lancaster din Marea Britanie a făcut o descoperire promiţătoare în dezvoltarea de medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un medicament care acţionează asupra ambelor „puncte fierbinţi” majore ale proteinei Tau din creier care favorizează agregarea, considerat un factor-cheie al neurodegenerării.

Recenta cercetare face paşi promiţători către o nouă terapie unică care vizează Tau, o proteină dăunătoare din creierul persoanelor care suferă de Alzheimer, împiedicând formarea de aglomerări toxice. Noul candidat de medicament dezvoltat are potenţialul de a fi mai ţintit decât altele studiate în prezent şi echipa speră că va avea mai puţine efecte secundare toxice.

Candidatul lor de medicament, denumit RI-AG03, este un inhibitor peptidic care blochează proteinele toxice. În testele efectuate pe muşte de fructe şi pe celule umane, acesta a demonstrat un efect pozitiv în reducerea degenerării neuronilor şi a aglomerărilor, ghemurilor încâlcite, de proteine tau. În cazul muştelor de fructe, durata de viaţă a insectelor a fost prelungită cu până la 35 %.

Potrivit echipei internaţionale de cercetători din spatele studiului, ceea ce face ca RI-AG03 să fie special, este modul în care acesta vizează două „puncte fierbinţi” specifice proteinelor tau, în care se manifestă tendinţa de aglomerare a acestora, producând fire lungi şi răsucite numite fibrile.

„Există două regiuni ale proteinei tau care acţionează pentru a permite agregarea”, spune Amritpal Mudher, neurocercetător la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, într-un comunicat. „Pentru prima dată, avem un medicament care este eficient în inhibarea aceste două regiuni, a specificat cercetătorul.

Acest mecanism cu dublă ţintă este semnificativ deoarece se adresează ambelor domenii care stimulează agregarea tau, deschizând potenţial calea către tratamente mai eficiente pentru bolile neurodegenerative precum Alzheimer, scriu autorii.

Proteinele Tau (în roşu) se acumulează în circuitele neuronale ale unei muşte de fructe. Universitatea Southampton, 3 octombrie 2024

Proteinele Tau din creier nu sunt toate rele. Atunci când sunt sănătoase, ele ajută la menţinerea stabilităţii diferitelor ramuri ale unui neuron. Dar în unele creiere bolnave de Alzheimer - fie ca o cauză, fie ca o consecinţă a bolii - aceste fibrilele sunt suprasolicitate.

Candidatul de medicament RI-AG03 a fost produs folosind tehnici de biologie computaţională pentru a viza în mod specific ambele zone fibrilare ale proteinei tau. Eficacitatea pe care a demonstrat-o în aceste experimente reprezintă dovada conceptului reuşitei medicamentului. Autorii spun că mai este mult de lucru până când acesta va putea fi utilizat la om.

Datorită modului specific în care a fost conceput RI-AG03, acesta poate fi ţintit cu precizie. Când vine vorba de încercarea de a face schimbări induse de medicamente în creier, este vital să nu existe daune colaterale în acest, cel mai delicat dintre sisteme.

„Inhibitorii de agregare existenţi au multe efecte secundare deoarece pot interfera cu funcţiile multor alte proteine”, spune neurologul Anthony Aggidis, de la Universitatea Southampton.

Potrivit acestuia, RI-AG03 este conceput special împotriva proteinei tau, ceea ce înseamnă că este mai puţin probabil să interacţioneze în mod nedorit cu alte proteine.

Următoarea etapă pentru acest medicament special va fi testarea lui la şoareci, după care vor putea începe studiile clinice. În timp ce multe terapii bazate pe ţintirea proteinelor tau au arătat succes în modelele animale, multe nu au reuşit să ofere beneficii clinice la om până în prezent.

„Cercetarea noastră reprezintă un pas important spre crearea de tratamente care pot preveni progresia bolilor precum boala Alzheimer”, spune Aggidis.

Prin ţintirea ambelor zone cheie pe proteina tau, această abordare unică ar putea ajuta la abordarea impactului tot mai mare al demenţei asupra societăţii, oferind o nouă opţiune foarte necesară pentru tratarea acestor boli devastatoare.

Cercetarea, care a fost publicată pe 3 octombrie în revista Alzheimer's & Dementiajurnalul Asociaţiei pentru Alzheimer, a fost finanţată de Alzheimer's Society UK şi a fost condusă de Universitatea Lancaster în colaborare cu Universitatea din Southampton, Universitatea Nottingham Trent, Institutul Metropolitan de Ştiinţe Medicale din Tokyo şi Centrul Medical Southwestern al Universităţii din Texas.

viewscnt