Un dispozitiv dezvoltat în SUA poate administra mai multe medicamente pentru cancer cerebral şi detecta rapid răspunsul la tratament al pacienţilor

Un dispozitiv dezvoltat în SUA poate administra mai multe medicamente pentru cancer cerebral şi detecta rapid răspunsul la tratament al pacienţilor

O echipă de cercetare biomedicală de la Universitatea Huston a dezvoltat un cip microfluidic pentru cancer cerebral ce poate administra mai multe medicamente simultan pacienţilor cu glioblastom şi detecta rapid răspunsul la tratament al acestora.

Glioblastomul este cea mai frecventă tumoră la nivelul creierului, reprezentând circa 50% din numărul total de cazuri de cancer de creier.

În prezent, rata de supravieţuire după cinci ani a pacienţilor cu glioblastom este de doar 5,6%.

“Noul cip generează sferoizi la nivelul tumorilor, sau clustere, şi oferă evaluări extinse asupra răspunsului celulelor tumorale la diferite concentraţii şi combinaţii de medicamente. Această platformă poate optimiza folosirea probelor prelevate de la pacienţii cu glioblastom pentru a furniza date valoroase privind creşterea tumorii şi răspunsul la terapiile medicamentoase”, a precizat Metin Akay, profesor de inginerie biomedicală, citat de sciencedaily.com.

Studiul, prezentat recent în publicaţia Open Journal of Engineering in Medicine and Biology, arată că abilitatea de a evalua rapid eficienţa medicamentelor pentru cancer ar reprezenta un mare pas înainte faţă de protocoalele actuale, care prevăd administrarea medicamentelor şi apoi testarea efectelor în următoarele luni.

Unui pacient care nu răspunde la tratament i se poate schimba terapia abia după câteva luni după protocoalele actuale, ceea ce de multe ori reduce şansa de supravieţuire.

În schimb, noul dispozitiv poate determina combinaţia optimă de medicamente pentru un pacient doar după două săptămâni, potrivit cercetătorilor care au dezvoltat tehnologia.

În studiile efectuate cu noul dispozitiv, cercetătorii au prelevat o porţiune din biopsie, au cultivat-o şi apoi au introdu-o în cip. Ulterior, cercetătorii au introdus medicamentele folosite în chimioterapie în valvele cipului pentru a determina cea mai bună combinaţie şi doză care să ucidă cele mai multe celule ale tumorii.

Cercetătorii au cultivat sferoizi tumorali 3D, sau clustere, din celulele de glioblastom cultivate şi prelevate direct de la pacient in vitro şi au investigat efectul combinaţiei temozolomidă – inhibitor al factorului nuclear kB asupra tumorii.

Potrivit cercetătorilor, aceste medicamente au efecte sinergice de inhibare asupra dezvoltării sferoizilor atunci când sunt folosite în combinaţie.

Utilizând dispozitivul, cercetătorii au putut detecta combinaţia şi doza optimă de medicamente pentru fiecare pacient în doar câteva săptămâni.

viewscnt