O echipă internaţională de cercetători a dezvoltat o metodă replicabilă pentru crearea de organoide hepatice multicelulare miniaturale din celulele stem pluripotente.
Steatohepatita, o boală a ficatului care implică inflamaţie, acumularea de grăsime şi fibroză, a fost declanşată în acest ficat în miniatură. De asemenea, oamenii de ştiinţă au obţinut organoizi hepatici bolnavi folosind celule stem derivate de la pacient.
Două tratamente diferite au atenuat simptomele, dovedind că acest model poate fi utilizat pentru investigarea mecanismelor bolii personalizate a pacientului dar şi pentru testarea şi descoperirea medicamentelor.
Ficatul uman este un organ vital implicat în mai multe funcţii. Deoarece susceptibilitatea la boli hepatice este foarte variabilă în rândul pacienţilor, cercetătorii de la Universitatea Medicală şi Dentară din Tokyo (TMDU) şi Centrul Medical al Copiilor din Cincinnati (CCHMC) au conceput un model hepatic care poate fi personalizat pentru studierea bolii şi descoperirea medicamentelor.
Într-un studiu care va fi publicat în luna august în "Cell Metabolism", o echipă internaţională de cercetători a dezvoltat o metodă pentru a stabili organoide multicelulare hepatice umane, adică un ficat în miniatură, cuprinzând diferite tipuri de celule hepatice care prezintă caracteristicile ţesutului hepatic până la scara genei şi a proteinelor.
Cercetătorii au fost capabili să creeze ficatul în termen de 20 de zile prin combinarea diferitelor tipuri de celule în creştere activă obţinute din celulele stem pluripotente, care se pot transforma în aproape orice tip de celule.
Deosebit de important, cercetătorii au putut declanşa o boală hepatică cunoscută sub numele de steatohepatită în aceste organoide, ceea ce a fost confirmat prin acumularea de grăsimi şi prin exprimarea crescută a proteinelor inflamatorii. În plus, aceste organoide bolnave au arătat un nivel crescut de indicatori de fibroză.
"Folosind microscopia, am măsurat şi rigiditatea organoidelor, ceea ce reflectă severitatea fibrozei hepatice. Totodată, capacitatea de a declanşa simptome ale bolii în acest model care simulează organul va îmbunătăţi înţelegerea noastră despre dezvoltarea bolii şi cauzele care stau la baza acestora şi va permite testarea sigură a medicamentelor”, a declarat autorul studiului Shodai Togo, citat de sciencedaily.com.
Într-o altă cercetare interesantă, cercetătorii au reuşit, de asemenea, să stabilească organoizi hepatici bolnavi, utilizând celule stem multipotente de la pacienţii cu boala Wolman.
Aceştia sunt pacienţi deficienţi de o enzimă implicată în descompunerea materialului gras, ceea ce duce la acumularea de grăsime în diferite organe, inclusiv ficat. Ulterior oamenii de ştiinţă au investigat modalităţi de tratare a acestor organoide bolnave şi au reuşit să amelioreze simptomele bolii folosind două metode diferite, se mai arată în concluziile cercetării.
Deoarece tratamentul actual pentru boala Wolman este extrem de costisitor, acest nou model de cercetare este de aşteptat să descopere tratamente noi şi mai accesibile. Acest succes experimental indică, de asemenea, că alte boli ar putea fi studiate şi tratate folosind această abordare.