Un medicament experimental împotriva obezităţii, promiţător în prevenirea insuficienţei cardiace legate de diabet

Un medicament experimental împotriva obezităţii, promiţător în prevenirea insuficienţei cardiace legate de diabet

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că un nou medicament experimental împotriva obezităţii îmbunătăţeşte funcţia cardiacă diastolică la şoarecii cu diabet zaharat de tip 2, independent de efectele sale de scădere în greutate, sugerând că medicamentul poate funcţiona ca tratament pentru prevenirea celei mai răspândite forme de insuficienţă cardiacă la persoanele cu diabet.

Obezitatea este un factor de risc atât pentru diabetul zaharat de tip 2, cât şi pentru bolile cardiovasculare.

Laboratorul Universităţii din Alberta a testat noul medicament împotriva obezităţii Factorul de diferenţiere a creşterii 15 (GDF15), care acţionează asupra creierului pentru a reduce pofta de mâncare şi a promova pierderea în greutate.

În prezent, medicamentul experimental este testat în primele studii clinice pentru a fi utilizat la om.

„Cred că dacă gestionăm acest tip de boală cardiacă pentru cele peste 400 de milioane de persoane care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 în întreaga lume - dacă ne ocupăm de ea pentru cineva diagnosticat la 40 sau 50 de ani - atunci nu vor avea acest tip de insuficienţă cardiacă la 60 şi 70 de ani”, a declarat într-un comunicat John Ussher, profesor la Facultatea de Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice, şi specialist în farmacoterapia metabolismului energetic şi obezitate,  la Canada Research, care activează şi la Institutul pentru diabet din Alberta şi Institutul canadian pentru cercetări cardiovasculare.

Echipa a administrat GDF15 şoarecilor cu diabet zaharat de tip 2, în timp ce un grup de control a pierdut în greutate doar prin dietă.

Laboratorul canadian a constatat o îmbunătăţire a funcţiei cardiace diastolice în ambele grupuri, dar aceasta a fost mai bună la şoarecii care au primit medicamentul.

Echipa de cercetare a stabilit că medicamentul a cauzat această îmbunătăţire datorită efectelor sale antiinflamatorii asupra inimii.

„Unul dintre tipurile de celule care provoacă un răspuns inflamator în inimă sunt macrofagele, iar noi am văzut mai puţine astfel de celule recrutate în inimă”, explică Ussher. „Mai mulţi biomarkeri ai creşterilor inflamaţiei au fost scăzuţi în inimă cu tratamentul cu GDF15”, a menţionat cercetătorul canadian.

Health Canada raportează că mai mult de trei milioane de canadieni trăiesc cu diabet, reprezentând 8,9% din populaţie, iar alţi 6,1% au prediabet. Aproximativ 80% dintre persoanele cu diabet vor muri ca urmare a unei boli de inimă sau a unui AVC (accident vascular cerebral), potrivit Asociaţiei Canadiene pentru Diabet.

Cel mai frecvent tip de problemă cardiacă în diabetul zaharat de tip 2 este disfuncţia diastolică ( sau „pe partea stângă”), în care inima nu se relaxează corespunzător între ciclurile de pompare. Simptomele includ oboseală şi dificultăţi de respiraţie.

Problema, spun cercetătorii, este că pacienţilor nou diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 nu li se testează adesea funcţia cardiacă, deoarece tratamentul se concentrează pe controlul glicemiei prin dietă, scădere în greutate şi medicamente, ceea ce ar putea ănsemna că pacienţii cu diabet pot trăi cu disfuncţie diastolică timp de mulţi ani fără tratament direct.

Mai târziu în viaţă, aceasta se poate manifesta ca o afecţiune adesea fatală cunoscută sub numele de insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie conservată.

Următorul pas al cercetătorilor va fi investigarea mecanismului prin care GDF15 reduce inflamaţia în inimă.

Laboratorul a publicat recent o altă cercetare care examinează un medicament asemănător Ozempic (substanţă activă liraglutidă), cunoscut şi sub numele de Victoză, despre care s-a descoperit că promovează, de asemenea, pierderea în greutate şi îmbunătăţeşte capacitatea inimii de a se relaxa.

Cercetătorii spun că că impactul asupra pierderii în greutate al medicamentelor pe bază de GLP-1 (peptida 1 similară glucagonului) este mai bun decât în cazul GDF15, iar studiile sugerează că cele două medicamente au acţiuni sinergice şi ar putea fi utilizate împreună ca tratamente complementare.

Studiul a fost publicat în revista Cell Reports.

viewscnt