Infecţiile cu superbacterii rezistente la tratament reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea globală. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numai în 2019, la nivel mondial s-au înregistrat 4,95 milioane de decese din cauza infecţiilor asociate sau atribuite rezistenţei la antimicrobiene (antibiotice). Ca răspuns la această ameninţare agravantă la adresa sănătăţii, cercetătorii încearcă să dezvolte abordări noi şi inovatoare pentru tratarea infecţiilor bacteriene.
Autoritatea americană de reglementare în domeniul sănătăţii, FDA, a anunţat miercuri că a autorizat un medicament cu administrare orală pentru tratarea unei astfel de infecţii bacteriene.
Medicamentul oferă o opţiune mai uşoară şi standardizată pacienţilor care, deseori, trebuie să se bazeze pe donatori individuali pentru un transplant de fecale.
Tratamentul pe bază de spori vii din microbiota fecală, a fost aprobat pentru tratarea persoanelor cu vârsta de 18 ani şi peste pentru infecţiile recurente cu Clostridioides difficile (C. difficile), cauzate în general de utilizarea prelungită a antibioticelor, care elimină şi bacteriile prietenoase din colon şi pot provoca diaree potenţial fatală şi inflamaţii ale colonului.
Autorizarea medicamentului s-a bazat pe testele în fază avansată, în care tratamentul cu acest medicament i-a ajutat pe pacienţi să scape de infecţiile recurente cu C. difficile.
Medicamentul, care va fi pus pe piaţa americană sub numele de marcă Vowst, este al doilea tratament terapeutic cu microbiotă vie, şi constă dintr-un anumit tip de bacterii realizate prin purificarea materiilor fecale provenite de la persoane sănătoase.
În cazul transplanturilor de materii fecale de la donator voluntari sănătoşi acestea nu sunt purificate.
Medicamentul produs de compania americană de biotehnologie Seres Therapeutics, va concura cu terapia pe bază de transplant fecal a companiei elveţiene, Ferring Pharmaceuticals, care se administrează prin clismă.
Specialiştii spun că noul medicament ar putea înlocui transplantul de microbiotă fecală la pacienţi.
Potrivit analiştilor, medicamentul ar putea avea un preţ apropiat de 20.000 de dolari pe curs, aşteptându-se la un vârf de vânzări de 750 de milioane de dolari în Statele Unite în 2033.
Datele centrelor de sănătate americane estimează că infecţiile cu C. difficile provoacă anual aproape o jumătate de milion de infecţii numai în SUA.
În 2021, compania americană producătoare a încheiat un acord cu unitatea de ştiinţe medicale a Nestle pentru a comercializa împreună medicamentul în Statele Unite.