Un medicament pentru mielom multiplu a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Un medicament pentru mielom multiplu a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Un medicament pentru mielom multiplu dezvoltat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a obţinut rezultate pozitive într-un studiu clinic de fază 3, reducând la jumătate riscul de progresie şi de deces în comparaţie cu tratamentul standard actual, relatează Reuters. 

Rezultatele studiului clinic au fost publicate duminică, la o conferinţă medicală organizată la Chicago de Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Potrivit datelor prezentate, în studiul clinic au fost incluşi 302 pacienţi cu mielom multiplu recidivat sau rezistent la tratament.

Astfel, 71% dintre pacienţii care au primit medicamentul Blenrep (belantamab mafodotin) în combinaţie cu dexametazonă şi pomalidomidă erau în viaţă după un an, fără a înregistra o progresie a bolii.

Spre comparaţie, în grupul tratat cu tratamentul standard (pomalidomidă, dexametazonă şi bortezomib), rata de supravieţuire la un an fără progresie a bolii a fost de 51%.

"Este foarte importantă capacitatea de a oferi un medicament precum Blenrep, care este administrat în ambulatoriu, nu necesită spitalizare, poate fi disponibil în centre comunitare de îngrijire şi nu se confruntă cu provocări de fabricaţie, aşa cum este cazul terapiilor celulare", a declarat directorul diviziei de oncologie din cadrul GSK, Hesham Abdullah, citat de Reuters.

Grupul GSK intenţionează să depună solicitări de autorizare de punere pe piaţă la mai multe autorităţi de reglementare pentru medicamentul Blenrep în a doua jumătate a acestui an.

Studii anterioare în care a fost testat medicamentul Blenrep nu au avut rezultate la fel de bune. În decembrie 2023, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a menţinut recomandarea de a nu reînnoi autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă pentru acest medicament, citând date care nu i-au confirmat eficacitatea.

Mielomul multiplu, al doilea cel mai răspândit cancer de sânge din lume, debutează în plasmocitele din măduva osoasă şi, în cele din urmă, perturbă producţia de celule sanguine normale.

viewscnt