Un medicament popular pentru diabet şi slăbit poate reduce riscul de Alzheimer, susţine un studiu

Un medicament popular pentru diabet şi slăbit poate reduce riscul de Alzheimer, susţine un studiu

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă şi poate contribui la 60-70% dintre cazuri.Peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel mondial, iar în fiecare an, există aproape 10 milioane de cazuri noi, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În prezent nu există un tratament care să vindece boala, dar cercetătorii au descoperit comparând, într-un studiu, şapte medicamente antidiabetice, că semaglutida, indicată în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 şi obezităţii, poate reduce riscul de boală Alzheimer.

Un studiu, publicat joi în revista Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, sugerează că pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 care au luat semaglutidă au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

Rezultatele au fost consecvente în diferite subgrupuri, inclusiv statutul de obezitate, sexul şi vârsta.

Semaglutida, o moleculă a receptorului peptidic asemănător glucagonului (GLP-1R) care reduce foamea şi ajută la reglarea glicemiei în diabetul zaharat de tip 2, este, de asemenea, componenta activă a medicamentelor pentru diabet şi pierdere în greutate Wegovy şi Ozempic.

Echipa de cercetare de la facultatea de medicină Case Western Reserve, din Statele Unite, condusă de profesorul de informatică biomedicală Rong Xu, a analizat trei ani de înregistrări electronice ale aproape 1 milion de pacienţi americani cu diabet zaharat de tip 2.

Cercetătorii au utilizat o abordare statistică care imită un studiu clinic randomizat.

Ei au constatat că pacienţii cărora li s-a prescris semaglutidă prezintă un risc semnificativ mai scăzut de boală Alzheimer, comparativ cu cei care au luat oricare dintre alte şapte medicamente antidiabetice, inclusiv alte tipuri de medicamente care vizează GLP-1R.

Boala Alzheimer este o afecţiune a creierului care distruge încet memoria şi capacitatea de gândire. Potrivit Asociaţiei Alzheimer, aproape 7 milioane de americani cu vârsta de 65 de ani sau mai mult trăiesc cu această boală şi există mai multe decese cauzate de Alzheimer decât cancerul de sân şi de prostată la un loc.

Aproximativ 120.000 de americani mor de boala Alzheimer în fiecare an, boala fiind listată ca a şaptea cauză principală de deces la nivel naţional, potrivit Centrelor americane pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC).

„Acest nou studiu oferă dovezi reale ale impactului său asupra bolii Alzheimer, chiar dacă cercetările preclinice au sugerat că semaglutida poate proteja împotriva neurodegenerării şi neuroinflamării”, a declarat într-un comunicat prof. Xu, care conduce, de asemenea, Centrul pentru inteligenţă artificială (AI) în descoperirea medicamentelor din cadrul facultăţii de medicină şi este membru al Programului de epigenomică a genomicii cancerului de la Centrul comprehensiv de cancer Case.

Deşi constatările susţin potenţial ideea că semaglutida ar putea preveni boala Alzheimer, limitările studiului împiedică cercetătorii să tragă concluzii cauzale ferme, a spus ea.

„Rezultatele noastre indică faptul că cercetările suplimentare privind utilizarea semaglutidei vor trebui să fie investigate în continuare prin studii clinice randomizate, astfel încât medicamentele alternative să poată fi testate ca tratament potenţial pentru această boală debilitantă”, a concluzionat Xu.

viewscnt