O echipă de cercetători a descoperit că ar putea ucide celulele canceroase prin interferarea cu metabolismul seleniului, care se găseşte în mod obişnuit în nucile braziliene.
Un studiu privind un mineral esenţial abundent în nucile braziliene ar putea ajuta la identificarea mecanismului pentru prevenirea răspândirii cancerului de sân triplu negativ. Mai precis, cercetările au arătat că împiedicarea celulelor cancerului de sân să primească seleniu ar putea opri răspândirea acestora.
Studiul, finanţat de Cancer Research UK, din Marea Britanie, sugerează că limitarea efectelor antioxidante ale seleniului, un ingredient popular al suplimentelor multivitaminice găsite în alimentele de zi cu zi, cum ar fi carnea, ciupercile şi cerealele, ar putea fi cheia pentru a controla această formă a bolii.
Cancerul de sân triplu negativ poate fi greu de tratat, dar este adesea controlabil prin terapie şi intervenţie chirurgicală, cu excepţia cazului în care se extinde la alte părţi ale corpului, când poate deveni inoperabil.
Se presupune că acţiunea seleniului, un antioxidant-cheie, este utilă în lupta împotriva celulelor canceroase.
Noua cercetare a constatat că celulele canceroase au mare nevoie de seleniu, în special atunci când celulele sunt rarefiate, departe de grupurile dense de celule compacte.
Odată grupate, celulele cancerului de sân triplu negativ produc un tip de moleculă de grăsime care conţine acid oleic (care se găseşte în mod obişnuit în uleiul de măsline) şi care le protejează de un tip de moarte celulară numită feroptoză, provocată de lipsa seleniului.
Cercetarea, publicată recent în revista EMBO Molecular Medicine, arată că, atunci când celulele cancerului de sân triplu negativ nu sunt grupate, respectiv atunci când se deplasează în alte părţi ale corpului, acestea nu pot supravieţui fără seleniu.
Atunci când echipa de cercetare de la Cancer Research UK Scotland Institute din Glasgow a interferat cu metabolismul seleniului în aceste celule canceroase rare, a constatat că le poate ucide, în special pe cele aflate în circulaţia sanguină care încearcă să se răspândească la plămâni.
Descoperirea a trezit speranţe pentru dezvoltarea de noi tratamente care ar putea ajuta la stoparea răspândirii bolii.
„Avem nevoie de seleniu pentru a supravieţui, astfel încât, eliminarea acestuia din alimentaţie nu este o opţiune. Cu toate acestea, dacă putem găsi un tratament care interferează cu absorbţia acestui mineral de către celulele cancerului de sân triplu negativ, am putea preveni potenţial răspândirea acestui cancer la alte părţi ale corpului", a declarat conducătorul cercetării, dr. Saverio Tardito, de la Institutul de cercetare a cancerului din Glasgow (Scoţia) şi de la Centrul de Cercetare a Cancerului din cadrul universităţii de medicină din Viena.
De obicei, nu cancerul de sân în sine se dovedeşte fatal, deoarece poate fi adesea abordat cu succes prin tratament sau intervenţie chirurgicală, ci răspândirea acestuia, care este mai greu de controlat, spune medicul.
Deoarece cancerul de sân triplu negativ are mai puţine tratamente pentru a-l controla, găsirea unei noi modalităţi de a preveni răspândirea acestuia ar putea salva vieţi, a indicat acesta.
Cercetările de acest gen ar putea fi cheia prevenirii răspândirii acestui tip de cancer.
Acest tip de cancer poate fi cauzat de un defect în genele BRCA, care creşte şansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, spune dr. Sam Godfrey, de la Cancer Research UK.
„Rezultatele pentru pacienţii cu cancer de sân triplu negativ pot fi mai rele decât pentru alte tipuri de cancer. Cercetări precum aceasta ar putea fi cheia prevenirii răspândirii acestui tip de cancer, ceea ce ar avea un efect transformator asupra modului în care această boală este tratată”, a declarat acesta.