Un nou inel contraceptiv vaginal evită sarcina pe o perioadă de un an şi permite femeilor să aibă control complet asupra concepţiei, potrivit unui raport care detaliază rezultatele a două studii clinice ce testează siguranţa şi eficacitatea dispozitivului.
Alte inele contraceptive nu durează atât de mult timp şi trebuie depozitate în frigidere.
În timp ce dispozitivul poate deveni un confort real pentru femeile americane, impactul său global poate fi chiar mai mare, deoarece va oferi şi femeilor care au acces redus la medicamente sau electricitate pentru frigidere abilitatea de a decide când doresc să rămână gravide.
"Acesta este un avantaj foarte interesant pentru opţiunile femeilor de a preveni sarcina neintenţionată. Avantajele sunt imense prin faptul că femeile nu trebuie să meargă la farmacie în fiecare lună şi nu trebuie să aibă un frigider pentru a depozita noul dispozitiv", a declarat pentru Reuters co-autorul studiului dr. Erika Banks, vicepreşedinte la departamentul de Obstetrică şi Ginecologie la Albert Einstein şi Montefiore Medical Center.
Noul dispozitiv în formă de inel este fabricat din plastic moale şi are în jur de doi centimetri în diametru. Acesta previne sarcina prin eliberarea lentă a hormonilor progesteron şi estrogen, în forme care nu trebuie să fie refrigerate. Totodată inelul este flexibil şi se adaptează formei vaginului.
Noul dispozitiv numit Annovera a fost dezvoltat de un ONG numit "Population Council"
şi a fost aprobat de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente în august 2018. Acesta va fi vândut pe piaţa americană de TherapeuticsMD ., începând din acest an sau din 2020. Compania a nu a anunţat preţul pentru Annovera, dar a fost de acord să ofere preţuri semnificativ reduse pentru clinicile de planificare familială care servesc femeilor cu venituri mai mici.
Mai mult, "Population Council", intenţionează să pună dispozitivul la dispoziţia femeilor din ţările în curs de dezvoltare, care reprezintă publicul principal pentru care a fost proiectatacest dispozitiv, a declarat co-autorul Ruth Merkatz, director de dezvoltare clinică al organizaţiei non-profit.
Noul dispozitiv a fost testat în două mari studii realizate în SUA şi la nivel internaţional ce au avut loc între 2006 şi 2009. Celor 2.265 de participante, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani, li s-a spus că trebuie să poarte inelele timp de 21 de zile şi să le scoată şapte zile pe perioada ciclului menstrual. De asemenea, li s-a spus că ar putea scoate periodic inelele, dar nu mai mult de două ore o dată, deoarece eficacitatea contraceptivului ar putea fi afectată dacă inelul a fost îndepărtat pentru perioade mai îndelungate.
Atunci când datele din studiile au fost analizate, dispozitivul s-a dovedit eficient în proporţie de 97,5%. Totodată cercetătorii au analizat 290 de femei şi au descoperit că toate au avut un ciclu normal după ce au încetat să utilizeze dispozitivul , iar 24 dintre cele 38 care doreau să rămână însărcinaţi au făcut acest lucru în termen de şase luni de la îndepărtarea inelului.
Noua cercetare nu a raportat efecte secundare.