Un nou ghid de măsuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare lansat de cardiologii americani

Un nou ghid de măsuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare lansat de cardiologii americani

Un nou ghid de la American College of Cardiology şi American Heart Association subliniază determinanţii sociali ai sănătăţii şi cere încorporarea acestora în luarea deciziilor pentru a optimiza prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dezvoltarea ghidului, îndreptat către îngrijirea adulţilor fără boală cardiovasculară aterosclerotică, a implicat mai mulţi doctori, cardiologi, cercetători, epidemiologi, asistente şi alţii. A fost efectuată o recenzie ce a inclus studii clinice personalizate, recenzii sistematice şi meta-analize.

Într-un rezumat din "JAMA Cardiology", autorul senior dr. Roger S. Blumenthal de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, Maryland şi colegii săi au scris: "Îngrijirea concentrată pe pacient este un aspect fundamental al acestui ghid şi o parte esenţială a implementării sale eficiente", citaţi de Reuters.

Conform dr. Bluementhal, obiceiurile pozitive din stilul de viaţă stau la baza prevenţiei şi sănătăţii. Toţi ar trebui să încercăm să creştem cantitatea de fructe, legume, fibre, peşte şi să scădem mâncarea prăjită, carnea procesată, alimentele cu cantităţi ridicate de zahăr şi băuturi îndulcite cu zahăr.

Printre recomandările de îngrijire se află "înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mononesaturate şi polinesaturate pentru a reduce colesterolul şi sodiul".

În plus, indexul masei corporale ar trebui să fie calculat şi o măsurătoare a circumferinţei taliei ar trebui luată în considerare cel puţin anual. Conform cercetătorilor, pacienţii obezi beneficiază de consiliere şi intervenţii cuprinzătoare asupra stilului de viaţă, inclusiv restricţie calorică, pentru a menţine şi a ajunge la o pierdere în greutate.

De asemenea, este recomandată mai multă activitate zilnică. Cel mai bine ar fi o medie de 40 de minute pe zi se mai arată în noul ghid.

În mod particular, autorii sugerează că pentru cei care nu pot ajunge la acest minim, unele activităţi cel puţin moderate tot ar putea să fie benefice.

Evitarea produselor cu tutun este de asemenea cheia pentru o sănătate bună. De fapt, recomandările spun că toţi adulţii ar trebui să fie evaluaţi la fiecare vizită la doctor pentru consumul de tutun, iar cei ce consumă ar trebui să fie asistaţi şi sfătuiţi să se lase deoarece o combinaţie dintre intervenţiile comportamentale şi farmacoterapie maximizează ratele de abandon al fumatului.

viewscnt