După peste două decenii de cercetare şi dezvoltare intensivă, un nou implant auditiv a fost aprobat pentru utilizare clinică atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Cele mai recente rezultate au fost prezentate la Conferinţa mondială de audiologie de la Paris, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie.
Implantul auditiv cu transmisie osoasă îşi are originea într-un proiect de cercetare a Universităţii de Tehnologie Chalmers în colaborare cu Spitalul Universitar Sahlgrenska şi Oticon Medical AB şi marchează un progres major în tehnologia medicală şi îngrijirea auzului.
Sistemul Sentio reprezintă un implant auditiv complet dezvoltat pentru pacienţii cu leziuni la nivelul urechii medii şi ale canalului auditiv.
„Spre deosebire de soluţiile anterioare, cum ar fi BAHA (Bone Anchored Hearing Aid/Aparat auditiv ancorat osos), care necesită o penetrare permanentă a pielii, Sentio oferă un implant cu difuzoare care sunt plasate sub piele. Acest lucru elimină riscul de infecţii asociate cu penetrarea permanentă a pielii şi este deosebit de benefic pentru pacienţii tineri care duc o viaţă activă şi care au cerinţe mai ridicate în materie de estetică”, spune Bo Håkansson, profesor titular în cadrul grupului de cercetare în domeniul semnalelor şi sistemelor biomedicale de la Departamentul de inginerie electrică din cadrul Chalmers, într-un comunicat.
După 10 ani de studii clinice atente, sistemul auditiv a fost acum aprobat în conformitate cu normele stricte pentru dispozitivele medicale din Europa şi, în acelaşi timp, a fost autorizat şi în Statele Unite de către Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA).
Noul implant auditiv este aşteptat să aibă un impact semnificativ asupra îngrijirii auzului, spun dezvoltatorii.
Sistemul auditiv elimină complicaţiile asociate anterior cu implanturile cu transmisie osoasă şi creează noi oportunităţi pentru pacienţii cu deficienţe de auz.
Cercetătorii din spatele proiectului speră că acesta nu numai că va oferi beneficii clinice imediate, dar va inspira şi noi abordări inovatoare în domeniu, unde vor putea fi dezvoltate implanturi auditive mai puternice şi mai eficiente.
Acest proiect a inspirat şi alte companii internaţionale producătoare de aparate auditive cu transmisie osoasă care au dezvoltat, de asemenea, implanturi care nu necesită penetrarea pielii.
Sistemul auditiv marchează o nouă eră pentru implanturile cu conducţie osoasă, iar primii pacienţi au primit deja implantul în Europa, cât şi în Statele Unite, spun autorii.
„Următorul pas important la care lucrăm este îmbunătăţirea metodologiei de adaptare a aparatelor auditive cu transmisie osoasă la pierderea auditivă specifică a pacientului. Până în prezent, au fost utilizate metode subiective şi destul de imprecise, dar împreună cu Academia Sahlgrenska şi o companie din Canada, am parcurs deja un drum lung pentru a face ajustarea mai precisă şi mai obiectivă. Cele mai recente rezultate au fost prezentate la Conferinţa mondială de audiologie de la Paris de la sfârşitul lunii septembrie”, spune Håkansson.
Implantul auditiv Sentio. Credit: Oticon Medical