Un nou model de inteligenţă artificială poate îmbunătăţi răspunsul pacienţilor la terapiile împotriva cancerului

Un nou model de inteligenţă artificială poate îmbunătăţi răspunsul pacienţilor la terapiile împotriva cancerului

Un nou model de inteligenţă artificială poate îmbunătăţi răspunsul pacienţilor la tratamentele împotriva cancerului, prin selectarea celei mai bune strategii terapeutice. 

Modelul IA a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea Naţională Australiană (ANU), în colaborare cu specialişti de la Institutul Naţional al Cancerului din Statele Unite şi compania farmaceutică Pangea Biomed, fiind prezentat într-un articol publicat în Nature Cancer.

Modelul este denumit DeepPT şi funcţionează prin realizarea unui profil ARN mesager al pacientului, cu informaţii esenţiale pentru producţia de proteină, cu rol-cheie în medicina personalizată.

Atunci când este combinat cu un alt instrument, numit ENLIGHT, DeepPT prezice cu o rată mare de succes răspunsul pacientului la terapiile pentru mai multe tipuri de cancer.

"DeepPT a fost antrenat în cazul a 5.500 de pacienţi cu 16 tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, plămân, cap şi gât, de col uterin şi pancreatic. Am observat o îmbunătăţire a ratei de răspuns a pacienţilor de la 33,3%, fără a folosi modelul nostru, la 46,5%, atunci când am utilizat modelul nostru", a declarat autorul principal al studiului, dr. Danh-Tai Hoang de la ANU.

DeepPT a fost dezvoltat pe baza unor studii anterioare realizate de cercetători de la ANU, care aveau ca scop clasificarea mai bună a tumorilor.

Modelul de inteligenţă artificială foloseşte imaginile microscopice ale ţesuturilor pacienţilor (imagini histopatologice), avantajul fiind reducerea întârzierilor în procesarea datelor moleculare complexe. Cu tehnologiile clasice, procesarea datelor poate dura câteva săptămâni.

Această procesare rapidă a datelor aduce beneficii pacienţilor cu tumori care se dezvoltă rapid şi care au nevoie de tratament cât mai repede, potrivit cercetătorilor.

viewscnt