La aproape un an după ce în Uniunea Europeană (UE) a fost propusă o interdicţie universală a substanţelor precum PFAS (substanţe alchil per- şi polifluorurate), cunoscute şi sub numele de „substanţe chimice pentru totdeauna”, un nou studiu alarmant confirmă că aceste substanţe se pot infiltra prin pielea umană şi ajunge în sânge.
O nouă cercetare, publicată în revista Environment International, dovedeşte pentru prima dată că o gamă largă de PFAS (substanţe perfluoroalchilice) - substanţe chimice care nu se descompun în natură - pot penetra bariera cutanată şi ajunge în fluxul sanguin al organismului.
Un studiu efectuat pe 17 substanţe chimice sintetice utilizate în mod obişnuit a arătat că aceste substanţe toxice pot fi absorbite uşor prin pielea umană.
PFAS sunt utilizate pe scară largă în industrii şi produse de consum, de la îmbrăcăminte impermeabilă şi uniforme şcolare la produse de îngrijire personală, datorită proprietăţilor lor de respingere a apei şi a petelor.
În timp ce unele substanţe au fost interzise prin reglementări guvernamentale, altele sunt încă utilizate pe scară largă, iar efectele lor toxice nu au fost încă investigate pe deplin.
Se ştie deja că PFAS pătrund în organism pe alte căi, de exemplu prin inhalare sau ingerare prin alimente sau apă potabilă, şi se ştie că acestea provoacă efecte adverse asupra sănătăţii, cum ar fi scăderea răspunsului imunitar la vaccinare, afectarea funcţiei hepatice şi scăderea greutăţii la naştere.
În general, s-a considerat că PFAS nu pot trece de bariera cutanată, deşi studii recente au arătat legături între utilizarea produselor de îngrijire personală şi concentraţiile de PFAS din sângele uman şi laptele matern.
Noul studiu este cea mai cuprinzătoare evaluare realizată până în prezent cu privire la absorbţia PFAS în pielea umană şi confirmă faptul că majoritatea acestora pot intra în organism pe această cale.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham au demonstrat, folosind modele de ţesut uman, că „substanţele chimice pentru totdeauna" precum PFAS sunt capabile, în mod surprinzător, să treacă prin pielea umană.
PFAS reprezintă o clasă de 15.000 de substanţe chimice utilizate în zeci de industrii pentru a face produsele rezistente la apă (de ex: haine impermeabile), pete sau căldură.
Atunci când aceste materiale au fost create pentru prima dată, în urmă cu peste o jumătate de secol, companii precum DuPont - producătorul Teflonului - erau conştiente de faptul că unele dintre aceste substanţe antiaderente şi impermeabile erau „foarte toxice" atunci când erau inhalate şi „moderat toxice" atunci când erau ingerate.
Încă din 1961, documente secrete ale companiei arată că toxicologul şef de la Teflon ştia că unele tipuri de PFAS cu durată lungă de viaţă nu ar trebui să intre în contact cu pielea.
În 2024, oamenii de ştiinţă independenţi abia acum încep să demonstreze că pielea este o sursă semnificativă de expunere pentru unele dintre cele mai răspândite şi mai bine studiate substanţe chimice PFAS.
În prezent, PFAS se găsesc în numeroase produse concepute special pentru piele, inclusiv produse cosmetice la fel de omniprezente ca produsele de protecţie solară, cremele hidratante şi produsele de curăţare.
„Capacitatea acestor substanţe chimice de a fi absorbite prin piele a fost respinsă anterior deoarece moleculele sunt ionizate", explică Oddný Ragnarsdóttir, cercetător în domeniul mediului, într-un comunicat.
„Se credea că sarcina electrică care le conferă capacitatea de a respinge apa şi petele le face, de asemenea, incapabile să traverseze membrana pielii", a precizat acesta.
Experimentele efectuate de Ragnarsdóttir şi echipa sa sugerează că acest lucru nu este neapărat adevărat în toate cazurile.
În prezent, peste 12 000 de variante cunoscute de PFAS sunt disponibile pe piaţă, dar, în acest moment, oamenii de ştiinţă nu ştiu suficient despre modul în care produsele cosmetice se raportează la substanţele chimice veşnice din fluxul sanguin sau dacă aceşti poluanţi au efecte toxice în organism şi la ce nivel de expunere.
Pentru a-şi concentra eforturile, cercetătorii au analizat 17 dintre cele mai comune şi mai studiate substanţe chimice din acest grup.
Fiecare dintre substanţe a fost aplicată pe un model 3D de piele umană, conceput pentru a imita pielea umană reală, iar echipa a urmărit pentru a vedea care au fost absorbite.
Dintre PFAS testate, 15 s-au infiltrat în modelul de piele în decurs de 36 de ore.
O substanţă chimică deosebit de îngrijorătoare care a fost testată, denumită PFOA (acid perfluoro octanoic), este suficient de toxică încât a fost eliminată treptat din producţie în Statele Unite la începutul anilor 2000.
Dar nu înainte de a se răspândi pe scară largă în mediul înconjurător. Încă se regăseşte în mod regulat în apa de la robinet.
În 2023, PFOA a fost interzis la nivel mondial în temeiul Convenţiei ONU de la Stockholm, din cauza efectelor sale cancerigene atunci când este ingerat sau inhalat. Acum se pare că această substanţă chimică poate fi absorbită şi prin piele.
Din cantitatea de PFOA care a fost împrăştiată pe modelul studiat, aproximativ 13,5 % a ajuns în sânge. Mai mult, 38% a rămas impregnat în piele, de unde ar putea intra cu uşurinţă în fluxul sanguin ulterior.
Un studiu recent, care a implicat un singur voluntar de sex masculin, a „demonstrat fără echivoc" că, în cazul în care PFOA este prezent în produsele de protecţie solară (aşa cum este uneori), substanţele chimice veşnice din acel produs pot fi absorbite în piele şi în sânge.
„Este foarte probabil ca o parte din [PFOA] absorbit să fie distribuit din sânge către alte fluide şi ţesuturi", sugerează autorii recentului studiu pe model de piele.
„Cu toate acestea, doar foarte puţine rapoarte care tratează nivelurile de PFAS în organe şi sânge sunt disponibile pentru oameni".
În prezent, PFOA a fost înlocuit pentru totdeauna de substanţe chimice cu lanţuri de carbon mai scurte, dar, în mod îngrijorător, cercetările recente sugerează că, cu cât lanţul este mai lung, cu atât este mai puţin uşor absorbit de piele.
Una dintre aceste substanţe chimice mai noi, cu lanţuri mai scurte, denumită acid perfluoropentanoic (PFPeA), a fost absorbită în piele de patru ori mai rapid decât PFOA.
PFPeA, care este utilizat în mod obişnuit în ambalarea alimentelor, a prezentat toxicitate sistemică pe modele de şoareci atunci când a fost aplicat pe piele. Însă testarea unor astfel de substanţe chimice direct pe oameni este dificilă din punct de vedere etic.
Un model de piele 3D oferă o cale de studiu utilă, fără a pune pe nimeni în pericol.
La începutul acestui an, tehnica a fost utilizată pentru a demonstra că alte substanţe chimice care sunt, după cum se ştie, dificil de descompus şi care sunt utilizate în substanţele ignifuge toxice, denumite difenil eteri polibromuraţi (PBDE), pot pătrunde în piele şi în sânge în decurs de o zi.
Rămân multe întrebări legate de substanţele chimice veşnice şi de capacitatea lor de a trece în sânge prin piele, iar acest studiu ar putea indica cât de importantă este expunerea la aceste substanţe chimice prin piele şi, de asemenea, care structuri chimice ar putea fi absorbite cel mai uşor, un lucru important ţinând cont de faptul că asistăm la o schimbare în industrie în favoarea substanţelor chimice cu lanţuri mai scurte, despre care se crede că ar fi mai puţin toxice.
Cu toate acestea, absorbim mai multe dintre ele, deci trebuie să ştim mai multe despre riscurile implicate, au subliniat autorii studiului.