Oamenii de ştiinţă au descoperit că testarea acizilor graşi ar putea facilita identificarea copiilor expuşi riscului de a suferi de diverse afecţiuni. În acelaşi timp, noul studiu contestă ideea că greutatea unui copil este cauza predominantă a bolilor care afectează metabolismul.
Un nou tip de test de sânge ar putea fi un avertisment timpuriu pentru diabet şi alte complicaţii legate de obezitatea infantilă, sugerează o nouă cercetare.
Studiul, realizat de King's College din Londra şi publicat vineri în revista Nature Medicine, relevă o nouă relaţie între lipide şi bolile care afectează metabolismul la copii, care ar putea servi drept sistem de avertizare timpurie pentru afecţiuni precum bolile hepatice.
Oamenii de ştiinţă afirmă că testarea acizilor graşi ar putea facilita identificarea copiilor expuşi riscului de afecţiuni legate de obezitate - inclusiv diabet zaharat de tip 2, boli hepatice şi cardiace.
În spitale există deja aparate care testează plasma din sângele bebeluşilor, iar cercetătorii sugerează că acestea ar putea fi utilizate pentru a-i ajuta pe medici să identifice mai rapid semnele timpurii de boală la copii pentru ca aceştia să aibă acces la tratamentul potrivit.
Descoperirile contestă, de asemenea, ideea comună conform căreia colesterolul este o cauză principală a complicaţiilor legate de obezitate la copii, identificând noi lipide (acizi graşi) care contribuie la riscurile pentru sănătate, cum ar fi tensiunea arterială, dar care nu sunt corelate doar cu greutatea unui copil.
Recunoaşterea timpurie a copiilor expuşi riscului acestor boli care le pun viaţa în pericol este esenţială, spune dr. Karolina Sulek. Acest lucru le-ar permite, de asemenea, să aibă acces la tratamentul potrivit, spune medicul, care a făcut parte din studiu şi a efectuat analiza la Steno Diabetes Centre Copenhagen (SDCC).
„Studiul oferă dovezi puternice ale nevoii mari de gestionare a obezităţii infantile şi le oferă părinţilor încredere pentru a interveni în viaţa copiilor lor cu mai multă compasiune, ajutându-i să piardă în greutate”, a precizat medicul.
Lipidele au fost considerate în mod tradiţional ca fiind acizii graşi din organism, molecule bune sau rele de colesterol sau trigliceride, grăsimi care se găsesc în sânge şi care sunt cele mai comune în corpul uman, dar dovezile actuale sugerează că există de fapt mii de tipuri diferite de lipide în organism, fiecare cu funcţii separate.
„Timp de decenii, oamenii de ştiinţă s-au bazat pe un sistem de clasificare a lipidelor care le-au împărţit în colesterol bun şi rău, dar acum, cu un simplu test de sânge, putem evalua o gamă mult mai largă de molecule lipidice care ar putea servi ca semne vitale de avertizare timpurie pentru boală", a declarat într-un comunicat dr. Cristina Legido-Quigley, lider de grup în medicina sistemelor la King's College London, şef al medicinei sistemelor la SDCC, şi autorul principal al studiului.
Potrivit medicului, pe viitor, aceste analize au potenţialul de a reprezenta o modalitate cu totul nouă de a evalua riscul personal de îmbolnăvire al unei persoane.
„Prin studierea modului de modificare a moleculelor lipidice din organism, am putea chiar preveni cu totul bolile metabolice precum diabetul", spune dr. Legido-Quigley.
Folosind o tehnică numită spectrometrie de masă, dovezile actuale indică mii de tipuri de lipide diferite prezente în organism, fiecare cu funcţii separate.
Pentru acest studiu, echipa a folosit un eşantion de control de 1.300 de copii cu obezitate, cărora le-au fost evaluat lipidele din sânge. Ulterior, 200 dintre aceştia au fost supuşi, timp de un an, modelului HOLBAEK, o intervenţie privind stilul de viaţă pentru persoanele cu obezitate, populară în Danemarca.
Citirile ulterioare au arătat că, în cadrul grupului de intervenţie, numărul lipidelor legate de riscul de diabet, rezistenţa la insulină şi tensiunea arterială a scăzut, în ciuda unor îmbunătăţiri limitate ale Indicelui de Masă Corporală (IMC), în cazul unor copii.
Următorul pas pentru cercetători este de a ajuta la înţelegerea modului în care genetica afectează lipidele şi ce înseamnă acest lucru pentru bolile metabolice, precum şi modul în care aceste lipide pot fi modificate pentru a îmbunătăţi sănătatea.