Un dispozitiv portabil de testare şi un test de sânge dezvoltate de cercetători de la Universitatea California din San Francisco ar putea ajuta la detectarea leziunilor cerebrale în timp real, chiar dacă computerul tomograf (CT) nu sesizează vreo modificare cerebrală. Prin noua metodă, pacienţii care riscă să fie nediagnosticaţi pot fi identificaţi în doar 15 minute, mai afirmă autorii cercetării.
Rezultatele studiului Transforming Research and Clinical Knowledge in Traumatic Brain Injury (TRACK-TBI) arată că tehnologia ar putea completa lipsuri seminficative existente în prezent în departamentele de urgenţă, pe terenurile sportive şi pe câmpurile de luptă unde detectarea cât mai rapidă a leziunilor cerebrale este crucială.
În fiecare an, 4,8 milioane de oameni din SUA ajung în spitale de urgenţă, pentru a fi evaluaţi pentru o leziune cerebrală, iar 82% dintre aceştia efectuează o scanare CT. Mai mult, conform Defense and Veterans Brain Injury Center, peste 380.000 de militari au suferit leziuni cerebrale în ultimii 20 de ani.
Cu toate acestea, câteva milioane de cazuri pe an, adică jumătate din accidente şi vătămările cerebrale sunt nedetectate şi nediagnosticate, arată concluziile unor cercetări anterioare.
Unul dintre motivele principale este că instrumentele actuale nu sunt capabile să detecteze toate leziunile cerebrale. Astfel, chiar şi pentru cei care suspectează o comoţie, chestionarele cognitive şi neurologice, dar şi scanările CT nu dau rezultate suficient de bune, iar în situaţii precum cele din urma unui accident sau din timpul luptei, lipsa unui diagnostic sau zile întregi de aşteptare pentru unul ar putea avea consecinţe negative.
TRACK-TBI este una dintre cele mai importante cercetări, deoarece este cel mai mare şi mai cuprinzător studiu efectuat vreodată în SUA asupra leziunilor cerebrale. Cercetarea a fost finaţată de National Institute of Neurological Disorders and Stroke şi de U.S. Department of Defense şi realizată în parteneriat cu compania Abbott.
"Toţi avem un obiectiv comun unificat de a avansa tehnologiile care oferă informaţii obiective despre ceea ce se întâmplă la creier. Leziunile cerebrale sunt extrem de complexe", a declarat Geoffrey T. Manley autorul principal al TRACK-TBI, neurochirurg şi profesor de neurochirurgie la UCSF, citat de forbes.com.
Studiul a analizat noul dispozitiv portabil pentru testul de sânge realizat de Abbott care măsoară în mod specific două tipuri de proteine - GFAP şi UCH-L1 - ce sunt eliberate din creier în sânge atunci când creierul este rănit.
Rezultatele au arătat că aceşti biomarkeri din sânge sunt mai sensibili la detectarea leziunilor cerebrale decât o scanare CT şi chiar şi atunci când scanarea CT a fost negativă, au existat cazuri când aceste proteine au prezentat niveluri crescute peste normal, ceea ce arăta existenţa unei leziuni sau comoţii cerebrale.
”Ca parte a studiului, diagnosticul leziunii cerebrale a fost efectuat printr-o scanare RMN şi chiar şi atunci când scanarea RMN a fost negativă, aceaste proteine au avut niveluri mai crescute decât la pacienţii din grupul de control - ceea ce sugerează că similar cu scanările CT, biomarkerii din sânge pot fi mai sensibili decât imagistica RMN şi au potenţialul de a ne îmbunătăţi capacitatea de a tria pacienţii cu leziuni traumatice ale creierului ", mai afirmă Manley.