În cazul unui infarct miocardic (atac de cord), fiecare secundă contează. O echipă de la Johns Hopkins a dezvoltat un instrument de diagnosticare rapid şi precis, care ar putea transmite rapid rezultatele medicilor sau primilor respondenţi.
Infarctul necesită o intervenţie medicală imediată pentru a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor, dar în timp ce diagnosticul precoce este esenţial, acesta poate fi, de asemenea, foarte dificil şi aproape imposibil în afara unui cadru clinic.
Acum, laboratorul de la Johns Hopkins a dezvoltat un test de sânge inovator, care a dovedit că poate diagnostica infarctul în câteva minute, în loc de ore, şi ar putea fi adaptat ca un instrument pentru primii respondenţi şi pentru a fi folosit la domiciliu.
„Am reuşit să inventăm o nouă tehnologie care poate stabili rapid şi precis dacă cineva are un infarct”, a declarat autorul principal Peng Zheng, asistent de cercetare la Universitatea americană Johns Hopkins, într-un comunicat.
Cercetarea este una de validare a conceptului, şi poate fi modificată pentru a detecta bolile infecţioase şi biomarkerii de cancer, şi a fost publicată recent în revista Advanced Science.
Laboratorul Johns Hopkins dezvoltă instrumente de diagnosticare prin biofotonică, folosind lumina laser pentru a detecta biomarkeri, care sunt în acest caz, răspunsuri corporale la diferite afecţiuni şi boli.
Concret, echipa a utilizat tehnologia pentru a identifica în sânge primele semne care indică faptul că o persoană suferă un infarct.
Infarctul rămâne una dintre cele mai dificil de diagnosticat afecţiuni, cu simptome care variază foarte mult şi semnale biologice care pot fi subtile şi uşor de omis în stadiile incipiente, atunci când intervenţia medicală poate fi cea mai benefică.
Persoanelor suspectate de infarct li se administrează de obicei o combinaţie de teste pentru a confirma diagnosticul - de obicei începând cu electrocardiograme (EKG) pentru a măsura activitatea electrică a inimii, o procedură care durează aproximativ cinci minute, şi teste de sânge pentru a detecta semnele distinctive ale unui infarct, în cazul cărora analizele de laborator pot dura cel puţin o oră şi adesea trebuie repetate.
Testul de sânge creat de laboratorul american oferă rezultate în cinci până la şapte minute. De asemenea, cercetătorii spun că este mai precis şi mai accesibil decât metodele actuale.
Deşi a fost creat pentru diagnosticarea rapidă într-un cadru clinic, testul ar putea fi adaptat ca un instrument portabil pe care primii respondenţi l-ar putea folosi pe teren sau pe care oamenii l-ar putea folosi chiar la domiciliu.
„Vorbim despre viteză, vorbim despre precizie şi vorbim despre capacitatea de a efectua măsurători în afara unui spital”, a declarat Barman, bioinginer în cadrul departamentului de inginerie mecanică de la Johns Hopkins.
„În viitor, sperăm că acest lucru ar putea fi transformat într-un instrument portabil, precum tricorderul din Star Trek, în care ai o picătură de sânge şi apoi, iată, în câteva secunde ai detecţia”, spune cercetătorul.
Inima invenţiei este un cip minuscul cu o suprafaţă nanostructurată revoluţionară pe care se testează sângele.
„Metasuprafaţa” cipului îmbunătăţeşte semnalele electrice şi magnetice în timpul analizei prin spectroscopie Raman, făcând ca biomarkerii în caz de infarct să fie vizibili în câteva secunde, chiar şi în concentraţii foarte mici.
Instrumentul este suficient de sensibil pentru a semnala biomarkerii infarctului care ar putea să nu fie detectaţi deloc cu testele actuale sau să nu fie detectaţi decât mult mai târziu în timpul unui atac.
Deşi conceput pentru a diagnostica infarctul miocardic, instrumentul ar putea fi adaptat pentru a detecta cancerul şi bolile infecţioase, spun cercetătorii.
„Există un potenţial enorm”, a menţionat autorul principal care a dezvoltat instrumentul de diagnosticare, Ishan Barman. „Nu există nimic care să limiteze această platformă tehnologică”, a indicat cercetătorul american.
În continuare, echipa intenţionează să rafineze testul de sânge şi să-l testeze în studii clinice mai ample.
Foto: Peng Zheng, cercetător la Johns Hopkins, prezintă cipul minuscul cu o suprafaţă nanostructurată revoluţionară pe care este testat sângele. Credit: Will Kirk/Universitatea Johns Hopkins, octombrie 2024.