Un nou tip de antibiotice a înregistrat rezultate promiţătoare în combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

Un nou tip de antibiotice a înregistrat rezultate promiţătoare în combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

Un nou tip de antibiotice, numite glicopeptide şi care acţionează într-un mod unic, a înregistrat rezultate promiţătoare în combaterea bacteriilor rezistente la medicamente.

Grupul cuprinde două antibiotice – carbomicină şi complestatin – care distrug bacteriile într-un mod care nu a mai fost văzut până acum: prin blocarea funcţiilor pereţilor celulelor bacteriene.

Noile antibiotice au fost descoperite de cercetători de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, arată un studiu prezentat săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică Nature.

Studiul arată că antibioticele au fost deja testate pe şoareci şi s-au dovedit eficiente în blocarea infecţiilor grave cauzate de stafilococul auriu (Staphylococcus aureus).

“Bacteriile au un perete în jurul celulelor care le conferă formă şi reprezintă o sursă de soliditate. Antibioticele de tipul penicilinei omoară bacteriile prin prevenirea construirii acestor pereţi, însă antibioticele pe care le-am descoperit funcţionează invers – ele blochează distrugerea pereţilor. Acest lucru este critic pentru divizarea celulelor”, a explicat Beth Culp, autor principal al studiului şi doctorand în biochimie şi ştiinţe biomedicale la Universitatea McMaster, citat de sciencedaily.com.

“Pentru ca o celulă să crească, are nevoie să se dividă şi să se extindă. Dacă blochezi complet spargerea peretelui, celula rămâne blocată ca într-o închisoare şi nu se poate extinde”, a completat cercetătorul.

Totuşi, este nevoie de realizarea unor studii clinice pentru a demonstra eficienţa acestor noi antibiotice la oameni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că rezistenţa la antibiotice reprezintă una dintre cele mai grave pericole pentru sănătate la nivel mondial.

Specialiştii avertizează că, în următorii 30 de ani, super-bacteriile ar putea ucide un om la fiecare 3 secunde, o situaţie apropiată de cea înregistrată în Evul Mediu.

viewscnt