Un nou tip de medicament pentru cancer mamar ER-pozitiv dezvoltat de cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago a obţinut rezultate pozitive într-un studiu clinic de faza I-a, care au arătat că tratamentul opreşte progresia bolii şi nu este toxic.
Medicamentul a fost dezvoltat pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar care nu răspund la terapii hormonale, arată un studiu pulicat săptămâna aceasta în Breast Cancer Research and Treatment.
Există mai multe tipuri de cancer mamar, însă 80% dintre cancere sunt pozitive la receptorul estrogenului (ER-pozitiv). Celulele canceroase în cazul cancerului mamar ER-pozitiv au receptori care reacţionează la hormonul estrogen – adică estrogenul stimulează creşterea tumorilor.
Pentru tratamentul acestui tip de cancer sunt folosite medicamente care blochează producţia de estrogen în organism sau interferează asupra efectului pe care hormonul îl are asupra celulelor tumorale – acestea sunt numite terapii hormonale.
Totuşi, aproape jumătate dintre femeile care primesc terapie hormonală dezvoltă rezistenţă la tratament şi singura opţiune rămasă este chimioterapia, cu reacţiile adverse cunoscute.
Echipa de cercetători de la Universitatea Illinois, condusă de profesorii Debra Tonetti şi Gregory Thatcher, au dezvoltat un nou tip de medicament, numit provizoriu TTC-352 (receptor selectiv al estrogenului uman parţial agonist), care în studiile preclinice a avut ca efect regresia completă a tumorii.
Ulterior, medicamentul TTC-352 a fost testat într-un studiu clinic de faza I-a care a înrolat 15 paciente cu cancer mamar metastatic care anterior au primit terapie hormonală şi, în unele cazuri, chimioterapie cu un inhibitor CDK4/6.
Studiul clinic a arătat că medicamentul nu a generat efecte secundare toxice, chiar şi la cea mai înaltă doză folosită.
Dintre cele 15 paciente, la 6 s-a înregistrat stabilizarea cancerului, progresia fiind oprită – la 2 paciente pentru 6 luni şi la 4 paciente pentru 3 luni.
“Este foarte încurajator pentru că aceste participante erau într-o fază avansată a bolii şi am observat că creşterea tumorii s-a oprit pentru o perioadă semnificativă de timp”, a afirmat prof. Debra Tonetti, citată de sciencedaily.com.
Dozele oferite pacientelor au fost cele considerate ca având efect terapeurtic de către cercetători.
Rezultatele studiului clinic de faza I-a au arătat că TTC-352 este sigur şi reprezintă o alternativă mult mai uşor de tolerat la chimioterapie, fără efectele secundare ale acesteia, la pacientele care au primit anterior terapie hormonală, afirmă autorii studiului.