O echipă de cercetători americani a dezvoltat un nou tip de vaccin care poate fi folosit pentru imunizarea copiilor foarte mici, cu vârsta de până la şase luni, depăşind obstacolul anticorpilor materni.
Astfel, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii Pennsylvania au dezvoltat un vaccin bazat pe mARN, numit vaccin mARN nucleozidic modificat încapsulat în nanoparticule lipidice (mRNA-LNP), care s-a dovedit eficient în imunizare la vârste foarte mici în testele realizate pe şoareci.
În prezent, vaccinarea pentru diverse boli infecţioase precum gripa sau rujeola nu este recomandată la copiii cu vârsta până la 6 luni sau chiar 12 luni din cauza prezenţei la aceste vârste a anticorpilor transmişi de la mamă, care blochează răspunsul imunitar iniţiat de către vaccinurile obişnuite.
Însă noua metodă dezvoltată de cercetătorii americani reprezintă un pas înainte pentru realizarea unui vaccin eficient pentru imunizarea copiilor foarte mici, arată un studiu prezentat recent în publicaţia Science Translational Medicine.
Studiul, realizat de o echipă condusă de dr. Scott E. Hensley, profesor de microbiologie, şi dr. Drew Weissman, profesor de boli infecţioase la Şcoala de Medicină Perelman, arată că noul vaccin dezvoltat oferă protecţie mai bună deoarece programează celulele să creeze noi antigeni în mod constant pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce vaccinurile clasice transmit o doză unică de proteină virală care generează un răspuns imunitar.
“În întreaga lume, mulţi copii foarte mici se infectează în fiecare an şi uneori mor din cauza infecţiilor deoarece nu există vaccinuri eficiente pentru a-i proteja în primele luni de viaţă. Vaccinurile bazate pe mARN ar putea să prevină acest lucru. În plus, ele nu sunt eficiente doar împotriva gripei, dar şi a altor patogeni, pentru că platforma vaccinului este uşor de adaptat pentru antigeni diferiţi”, a afirmat dr. Drew Weissman, citat de sciencedaily.com.
În studiile clinice realizate anterior pe adulţi, vaccinurile bazate pe mARN au dovedit că au un potenţiat ridicat de a oferi protecţie împotriva patogenilor.
Spre deosebire de vaccinurile clasice, care introduc în organism proteine ale virusurilor pentru a declanşa răspunsul imunitar, vaccinurile bazate pe mARN introduc o secvenţă mARN care programează celulele organismului să producă antigeni ce “imită” boala.
Această metodă produce un răspuns imunitar mai puternic şi o protecţie mai bună, potrivit cercetătorilor.