Un nou tratament dezvoltat de GSK pentru pacienţii cu mielom multiplu a înregistrat rezultate promiţătoare într-un studiu clinic

Un nou tratament dezvoltat de GSK pentru pacienţii cu mielom multiplu a înregistrat rezultate promiţătoare într-un studiu clinic

Un medicament experimental pentru mielom multiplu dezvoltat de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) a înregistrat rezultate pozitive într-un studiu clinic ce a înrolat pacienţi care nu au răspuns anterior la alte trei opţiuni de tratament, potrivit reprezentanţilor grupului farmaceutic.

Două doze de belantamab mafodotină au ajutat la regresia bolii la adulţii care anterior au primit trei tratamente anterioare pentru mielom multiplu, un cancer al globulelor albe din sânge. Compania intenţionează să solicite aprobarea organismelor de reglementare în acest an pe baza rezultatelor ztudiului clinic.

"Suntem pe cale să depunem solicitarea de aprobare pentru belantamab mafodotină la sfârşitul acestui an şi continuăm să investigăm cum medicamentul ar putea ajuta şi mai mulţi pacienţi cu această boală”, a declarat Hal Barron, directorul ştiinţific al GSK, citat de Reuters.

Medicamentul vizează o proteină legată de mielomul multiplu cunoscută sub numele de BCMA.

Rezultatul intermediar al studiului clinic atestă încă odată posibilitătile terapeutice ale unei clase de molecule cunoscute sub numele de medicamente conjugate de anticorpi (ADC) din care face parte şi belantamab mafodotina. Aceste molecule sunt anticorpi cu o toxină celulară ca adaos molecular.

Conceptul noului tratament se bazează pe metoda folosirii de anticorpi care blochează sau se leagă de substanţe străine din organism.

Belantamab mafodotină permite agenţilor chimioterapeutici, care sunt nocivi pentru toate celulele umane, să fie direcţionaţi către celulele canceroase în doze mult mai mari decât în ​​chimioterapia convenţională.

Mielomul multiplu este a doua cea mai frecventă formă de cancer de sânge şi nu poate fi vindecată . Conform American Cancer Society, în SUA în 2019, boala va afecta 13.000 de oameni.

Proteina BCMA, care este caracteristică mielomului multiplu, este de asemenea folosită ca ţintă în terapiile celulare dezvoltate şi de alte companii famaceutice.

viewscnt