Un proces natural din organism pentru stimularea imunităţii antivirale, descoperit de oamenii de ştiinţă

Un proces natural din organism pentru stimularea imunităţii antivirale, descoperit de oamenii de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă de la Colegiul Trinity din Dublin au descoperit un nou proces în sistemul imunitar uman care conduce la producerea unei familii importante de proteine antivirale numite interferoni. Cercetătorii speră că descoperirea va duce acum la terapii noi şi eficiente pentru persoanele cu anumite boli infecţioase şi autoimune.

Într-un articol publicat marţi în revista Nature Metabolism, cercetătorii descriu descoperirea unui metabolit natural numit Itaconat care poate stimula celulele imunitare să producă interferoni prin blocarea unei enzime numite SDH.

„Am legat enzima SDH de producţia de interferoni într-un tip de celulă imunitară numită macrofag. Sperăm că munca noastră va contribui la efortul de a dezvolta strategii mai bune de combatere a virusurilor, deoarece interferonii sunt actori majori în modul în care sistemul nostru imunitar înnăscut elimină viruşii - inclusiv SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19”, a declarat unul dintre autorii principali, Shane O'Carroll, de la Şcoala de biochimie şi imunologie a colegiului Trinity, din cadrul Institutului de Ştiinţe Biomedicale Trinity (TBSI), într-un comunicat (Foto credit: Trinity College).

„Itaconatul este o moleculă fascinantă produsă de macrofage în timpul infecţiilor. Se ştie deja că suprimă inflamaţia dăunătoare, dar acum am descoperit cum promovează interferonii antivirali”, a adăugat coautorul, Christian Peace, de la Şcoala de Biochimie şi Imunologie Trinity.

În colaborare cu companiile farmaceutice Eli Lilly şi Sitryx Ltd, următorul pas este testarea noilor terapii bazate pe Itaconat în diferite boli, pe lista probabilă figurând unele boli autoimune şi infecţioase. Cercetările se pot extinde şi la alte contexte de boală în care SDH este inhibată, cum ar fi cancerul, şi ar putea dezvălui o nouă ţintă terapeutică pentru tumorile cu deficit de SDH.

Specialiştii spun că molecula poate bloca inflamaţia dăunătoare şi poate ajuta şi la combaterea infecţiilor.

„Am descoperit mecanisme importante pentru ambele şi sperăm că pacienţii vor beneficia de noi terapii care exploatează itaconatul şi impactul său”, a completat Luke O'Neill, profesor de biochimie la Trinity.

Studiile clinice pe pacienţi sunt programate să înceapă anul viitor.

viewscnt