Un studiu de referinţă privind boala Alzheimer urmează să fie retras după 18 ani de la publicare

Un studiu de referinţă privind boala Alzheimer urmează să fie retras după 18 ani de la publicare

Un studiu de referinţă privind boala Alzheimer, publicat în anul 2006 în revista "Nature", urmează să fie retras de către autori după ce s-a dovedit că a inclus imagini manipulate.

Studiul a fost semnat de mai mulţi cercetători, în frunte cu Karen Ashe, profesor de neuroştiinţe la Departamentul de Neurologie din cadrul Universităţii din Minnesota, Statele Unite. Prof. Karen Ashe, principalul autor al studiului, a admis într-o postare pe o platformă de discuţii ştiinţifice (PubPeer) că studiul a conţinut imagini "modificate", relatează publicaţia Science Magazine, în ultimul număr (din 7 iunie 2024).

Articolul respectiv a fost citat de aproape 2.500 de ori în alte cercetări, ceea ce face din el studiul cel mai citat retras până acum, potrivit datelor Retraction Watch.

"Deşi nu ştiam despre vreo manipulare a imaginilor până acum doi ani, când informaţia mi-a fost adusă la cunoştinţă, este clar că mai multe grafice din studiul Lesné et al. (2006) au fost manipulate. De aceea, în calitate de autor senior al studiului, înţeleg să îmi asum responsabilitatea integrală", a scris Karen Ashe pe platforma PubPeer.

Iniţial, autorii au argumentat că problemele semnalate privind manipularea unor imagini ar putea fi rezolvate printr-o erată, însă acum au ajuns la decizia de a retrage complet studiul publicat în urmă cu 18 ani. Doar unul dintre autorii articolului (Sylvain Lesné) nu a fost de acord cu decizia retragerii. Erorile din studiul din 2006 au fost subiectul unui articol publicat în Science în 22 iulie 2022.

Articolul publicat în 2006 în Nature a indicat că proteina Ab*56 din beta amiloid ar putea cauza boala Alzheimer. De altfel, proteinele din categoria Ab au fost de mult timp asociate cu Alzheimer.

Autorii studiului au arătat că au identificat proteina Ab*56 la şoarecii modificaţi genetic pentru a dezvolta o afecţiune similară Alzheimer şi că Ab*56 devine tot mai prezentă odată cu accentuarea declinului cognitiv. De asemenea, autorii studiului au raportat deficit de memorie la şobolanii de laborator injectaţi cu  proteina Ab*56.

Studiul care urmează să fie retras a stat la baza unor cercetări ulterioare, care s-au bucurat de finanţări semnificative, în încercarea de a descoperi tratamente pentru boala Alzheimer, deoarece Ab*56 părea o ţintă terapeutică promiţătoare.

Însă investigaţia publicată de Science oferă indicii că atât articolul publicat în 2006 în Nature, cât şi alte articole publicate de cercetătorul Sylvain Lesné, considerat un protejat al prof. Karen Ashe - care a şi semnat ca autor senior unele dintre ele -, au inclus date manipulate.

După publicarea investigaţiei din Science, în 2022, care a prezentat dovezi privind manipularea datelor, mulţi oameni de ştiinţă care şi-au bazat propriile cercetări pe articolul din 2006 au început să exprime îngrijorări legate de Ab*56 - mai este aceasta o ţintă terapeutică legitimă pentru Alzheimer?

viewscnt