Rezultatele unui studiu derulat timp de 10 ani privind progresia emfizemului la fumători oferă noi perspective asupra efectelor pe termen lung ale fumatului. Cercetarea evidenţiază consecinţele pulmonare grave cu care se confruntă persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) care nu reuşesc să renunţe la fumat.
Publicată în revista americană de Radiologie chiar luna aceasta, lucrarea face o comparaţie între pacienţii fumători şi foştii fumători cu urme de emfizem la investigaţia imagistică iniţială, arătând că fumătorii actuali au prezentat o scădere semnificativă a densităţii pulmonare ajustate (ALD) la imagistică pe o perioadă de 10 ani. Cercetătorii au observat că progresia emfizemului a avut loc mai rapid la fumători faţă de foştii fumători.
Experţii implicaţi în studiu au sugerat că niciodată nu este prea târziu să te laşi de fumat, deoarece beneficiile acestui lucru sunt clare.
„Această diferenţă în rata de progresie a emfizemului oferă un sprijin suplimentar pentru renunţarea la fumat chiar şi la persoanele cu emfizem stabilit”, a precizat David Baraghoshi, de la Divizia de Biostatistică, Mediu şi Sănătate de la Jewish National Health din Denver, Colorado, autorul corespondent al lucrării.
8431 de fumători actuali şi foşti fumători din studiul COPD Gene au fost incluşi în analiză. Participanţii au fost urmăriţi prospectiv timp de 10 ani, supuşi imagisticii CT la momentul iniţial şi apoi din nou la următorii cinci ani, respectiv 10 ani.
Din cei 8431 de participanţi, 49% erau fumători actuali şi 53% aveau mai mult decât urme de emfizem la investigaţia imagistică de bază. Aceşti indivizi au suferit cel mai mare declin al ALD, cu scăderi anuale de 1,4 g/L în primii cinci ani şi 0,9 g/L în ceilalţi cinci ani.
Foştii fumători au avut cea mai scăzută medie ALD la fiecare interval de imagistică şi traiectoria lor de pierdere a densităţii pulmonare a fost mai mică decât cea a fumătorilor actuali.
Deşi alte studii au evaluat leziunile pulmonare pe termen lung cauzate de fumat, această ultimă cercetare iese în evidenţă din câteva motive diferite sunt de părere autorii studiului, potrivit siteului Health Imaging.com.
În primul rând, echipa şi-a ajustat estimările pe baza diferitelor echipamente CT şi a protocoalelor individuale utilizate pentru scanări - ceva care nu a fost studiat pe larg în cercetările anterioare. În al doilea rând, 10 ani de date au fost incluse în studiu, permiţând echipei să înţeleagă mai bine progresia pe termen lung a emfizemului atât la fumători, cât şi la nefumători.